Prof. Dr. Vijay Viswanathan este noul preşedinte al D-Foot International



Interviu cu Prof. Dr. Vijay Viswanathan

Preşedinte D-Foot International

Vicepreşedinte Societatea de Studiu pentru Piciorul Diabetic, India

Domnule Viswanathan, în calitate de preşedinte ales al D-FOOT International, care sunt planurile de viitor din punct de vedere al managementului piciorului diabetic?

Ca şi președinte ales al D-Foot International, intenționez să cresc nivelul de conștientizare legat de piciorul diabetic în țările aflate în curs de dezvoltare. Sper că acest lucru va scădea povara economică și socială generată de amputațiile efectuate în contextul piciorului diabetic din aceste țări.

De ce este importantă educația pacienților?

Noi, cei de la centrul Prof. M. Viswanathan Diabetes Research Centre Chennai, am publicat o serie de lucrări care arată cum strategii simple de educare a pacienților ajută la reducerea riscului de leziuni recurente la nivelul piciorului diabetic. O abordare centrată pe pacient și pe educarea acestuia este o abordare eficientă în prevenirea amputațiilor în lumea aflată în curs de dezvoltare.

De ce nu realizează oamenii necesitatea acordării importanței acestor aspecte până la prima amputație?

Persoanele cu diabet zaharat de obicei pierd senzațiile de la nivelul picioarelor datorită neuropatiei diabetice. Astfel, ei tind să ignore leziuni, care par triviale, până când infecția progresează suficient încât să le pună membrul în pericol.

Aţi fost moderatorul webinarului D-FOOT International Diabetic Foot Awareness Week Webinar – SEA Region. Ce s-a discutat în cadrul acestuia?

Acest webinar a fost organizat de către D-Foot International în Belgia, având ca țintă regiunea de Sud-Est a Asiei. Scopul a fost să creștem nivelul de conștientizare legat de mijloacele prin care putem preveni amputațiile la persoanele cu diabet zaharat. Programul a inclus o discuție între experți din India și Sri Lanka centrată pe provocările pe care aceștia le înfruntă în lupta lor pentru a reduce numărul de amputații din regiune. India este printre primele țări din lume din punct de vedere al persoanelor afectate de diabet. Acest lucru este o problemă, pentru că, în India, în fiecare an, au loc un număr foarte mare de amputații.

Ce teme au fost dezbătute?

În cadrul webinarului, am dezbătut teme ca: „Prezentarea tardivă a pacienților cu infecții în contextul piciorului diabetic - situație care face amputația de membru inferior o necesitate”,  „Lipsa de podiatri pregătiți – spre deosebire de alte țări din Europa sau SUA” şi „Lipsa de încălțăminte adecvată pentru persoanele cu diabet”.

Există inovații în managementul piciorului diabetic în regiunea de Sud-Est a Asiei?

Da, există numeroase inovații în această regiune şi aș aminti, în primul rând, dispozitivele care detectează acele picioare expuse la risc – dezvoltate și produse de companii din India. Aceste dispozitive sunt disponibile și accesibile ca preț. În al doilea rând, apreciem eforturile numeroaselor companii din industria biotehnologiilor din India, care ne pun la dispoziţie mai multe produse, cum ar fi de exemplu factorii de creștere la prețuri scăzute. Şi nu în ultimul rând, avem multe tipuri de încălțăminte pentru persoanele cu picior diabetic, fabricate în India, pe care le găsim într-o serie de centre specializate din țara noastră.