Podiatria a fost mijlocul prin care mi-am transformat visele în realitate



Interviu cu Prof. Dr. José Luis Lázaro Martínez, podiatru

Fost Preşedinte D-Foot international

Spitalul San Carlos, Madrid, Spania

Domnule Profesor, totdeauna v-aţi manifestat interesul pentru piciorul diabetic. Care este misiunea şi viziunea D-FOOT International?

Misiunea D-FOOT International este aceea de a opri toate amputațiile de membru inferior ca urmare a patologiei diabetice care pot fi evitate. Încercăm să implementăm cele mai bune standarde de îngrijire la nivel global și să le promovăm prin intermediul unui program de educație profesională bazat pe ideea de a instrui corect și la un standard internațional înalt instructorii, care la rândul lor vor disemina informațiile și experiența lor la nivel local.

Cum s-a desfășurat webinarul D-FOOT International din săptămâna piciorului diabetic?

În cadrul acestei săptămâni a piciorului diabetic, am organizat o serie de 7 webinarii, câte unul pentru fiecare regiune în care organizația noastră este activă. Mai mult, am reușit să încheiem săptămâna cu un webinar global, care a avut loc pe data de 14 Noiembrie 2020. Am avut un număr mare de participanți, peste 2000, pe durata întregii săptâmâni și aproape 500 de participanți la sesiunea de dinaintea acestei săptămâni. Am dorit să creștem gradul de conștientizare legat de problemele piciorului diabetic printre profesioniștii din domeniul sănătății, printre pacienți, dar și printre cei care nu au legătură cu domeniul. Scopul a fost să punem în centrul atenției complicațiile ce apar la nivelul piciorului persoanei cu diabet zaharat. Din păcate, de cele mai multe ori acestea sunt uitate sau ignorate și nu primesc suficientă atenție.

De ce este importantă această conştientizare?

Podiatria este una dintre cele mai importante profesii din cadrul echipei multidisciplinare care tratează persoanele cu picior diabetic. Podiatrul este cel care cunoaşte foarte bine anatomia și fiziologia piciorului și modul în care se poate îngriji piciorul ca să nu se ajungă la complicaţii. El poate ghida pacientul, astfel încât aceste complicații să fie evitate. Mulți specialiști din domeniul sănătății nu înțeleg pe deplin rolul podiatriei și astfel nu înțeleg cum ar trebui integrat podiatrul în echipa multidisciplinară. Sunt numeroase studii la nivel internaţional care au demonstrat impactul benefic al includerii podiatriei în sistemul de sănătate și al podiatrului în cadrul echipei multidisciplinare.

Știm că Ziua Internațională a Podiatriei este sărbătorită în fiecare an pe data de 8 octombrie. Care este scopul acesteia?

Ziua Internațională a Podiatriei este o inițiativă a Federației Internaționale de Podiatrie (FIP-IFP), care are ca scop promovarea podiatriei atât printre specialiștii din domeniul sănătății, cât și în societate în general. Este important ca oamenii să fie conștienți de rolul esențial al podiatrului și de modul în care acesta poate ajuta la creșterea calității vieții pentru acei pacienți care suferă de afecțiuni ale piciorului.

 Ce mesaj aveți pentru colegii dumneavoastră?

Principalul mesaj este cel legat de importanța colaborării ca o echipă multidisciplinară pentru a putea scădea numărul de amputații de membru inferior asociate diabetului zaharat.

Ce reprezintă podiatria pentru dumneavoastră?

Podiatria este profesia mea, datorită acestei profesii am obținut toate realizările pe care le am. Podiatria a fost mijlocul prin care mi-am transformat visele în realitate și ea îmi permite să cresc și să mă dezvolt ca persoană care îi ajută pe ceilalți.

Care este rolul podiatrului la nivel global?

Podiatrii pot să îmbunătățească viața oamenilor, permițându-le să meargă, să alerge, să sară, să se joace prin menținerea sănătoasă a picioarelor.

Care sunt planurile de viitor ale organizației?

Avem multe planuri, însă prioritățile noastre sunt centrate pe dezvoltarea Academiei pentru Picior Diabetic. Este locul unde vom instrui oameni de peste tot din lume și le vom prezenta cele mai bune metode de management în îngrijirea piciorului diabetic.