Interviu cu Prof. Dr. Rodica Pop-Buşui



Interviu cu Prof. Dr. Rodica Pop-Buşui

Universitatea Michigan, SUA

Rodica Pop-Buşui este profesor la Departamentul de Medicină Internă, Divizia de Metabolism, Endocrinologie și Diabet (MEND), Vice-chair pentru cercetări clinice la Departamentul de Medicină Internă, cât şi codirector al Centrului pentru Neuropatie Periferică al Universităţii din Michigan.

Doamna Profesor, care este cursul carierei Dvs. profesionale?

Mi-am dedicat întreaga carieră cercetării și practicii clinice, cu scopul de a obține noi terapii și noi tehnologii cu ajutorul cărora să luptăm împotriva diabetului și a complicațiilor acestuia. Această luptă implică managementul optim al hiperglicemiei și a factorilor de risc, cât și asigurarea accesului optim și facil al pacienților cu diabet la resursele de îngrijire de care au nevoie. Am fost foarte norocoasă să reușesc să obțin poziția de profesor titularizat în Medicină internă, Metabolism, Endocrinologie și Diabet și să devin vice președinte al comisiei de cercetare clinică din cadrul departamentului de Medicină internă – departament ce are aproximativ 900 de angajați. Am primit recunoaștere la nivel național și internațional, mai ales prin faptul că am avut onoarea să coordonez declarația de poziție a Asociației Americane de Diabet (ADA) despre neuropatia diabetică.

Sunteți co-autor al articolului cu titlul “COVID-19 and Diabetes: A Collision and Collusion of Two Diseases”.  Care sunt concluziile acestui articol?

Per total există un consens al studiilor clinice și al meta analizelor, care arată că diabetul este un factor de risc sever pentru infecția cu COVID-19 și pentru mortalitatea celor infectați. Deși cercetările în acest domeniu sunt încă în derulare, există o serie de factori de risc comuni, care contribuie și îi predispun la rezultate mai proaste după infecția cu COVID-19. Factori precum obezitatea, hipertensiunea, boala cardiovasculară, boala cronică de rinichi, dislipidemia – toate acestea au un impact negativ semnificativ și din păcate toate sunt comorbidități frecvent asociate diabetului. Mai mult decât atât, nivelul de inflamație , variabilitatea echilibrului glicemic și hiperglicemia în momentul infectării au un rol în promovarea unor forme mai severe de infecție și în eliberarea unor mediatori proinflamatori.

În calitate de codirector al Centrului de Neuropatie al Universității din Michigan, la ce proiecte lucrează echipa dvs. de cercetare?
Avem o serie de proiecte interesante, inclusiv un studiu clinic de finanțat de către Institutul Național de Sănătate (NIH), și care a fost proiectat să testeze potențialul unui nou tratament pentru neuropatia diabetică. De asemenea, derulăm o serie de studii complexe de fenotipare atât cu pacienți cu diabet de tip 1, cât și cu pacienți cu diabet de tip 2, finanțate de către NIH și . Nu în ultimul rând, am fost finanțați de către NIH pentru a putea studia efectele COVID-19 asupra pacienților cu diabet pe termen lung.

Care sunt obiectivele dvs. cu privire la generațiile tinere?
În momentul de față, obiectivele mele sunt de a-i ajuta pe cei din generațiile tinere să reușească în carierele lor și să-și atingă obiectivele pe care și le propun.