Interviu cu Dr. Norina Alinta Gâvan
Fondator și președinte onorific al Asociației de Podiatrie
Membră a College of Podiatry, Londra, UK
Membră a Grupului Internațional de Lucru pe Picior Diabetic (IWGDF)
Membră a Consiliului European al Podiatrilor din cadrul Federației Internaționale a Podiatrilor (FIP-IFP)
Doamna Gâvan, cu ocazia Săptămânii Internaționale de Conștientizare a Piciorului Diabetic ați fost invitată la webinarul organizat de D-Foot International, care s-a desfășurat în perioada 8-13 noiembrie 2020. Ce a reprezentat pentru dumneavoastră participarea la acest eveniment?
M-am bucurat tare mult de invitația primită din partea D-Foot International de a participa atât în calitate de moderator, cât și de speaker, la webinarul care a marcat Săptămâna Internațională de Conștientizare a Piciorului Diabetic. A fost o experiență frumoasă și am fost onorată să fiu co-organizator alături de Roberto Anichini și de alte personalități de renume din domeniul piciorului diabetic, cum ar fi Jose Luiz Lazaro Martinez – fost președintele D-Foot International, Dr. Vilma Urbancic din Slovenia, Dr. Oleg Udovichenco din Rusia și Pauline Wilson, podiatru din Irlanda.
În prezentarea dumneavoastră ați vorbit despre promovarea podiatriei în țările europene, cu accent pe diferențe și asemănări. De ce este atât de important acest aspect?
Este extrem de important ca podiatria să fie un domeniu cât mai cunoscut, să fie promovat, deoarece este o profesie medicală ce are în vedere diagnosticul, tratamentul, prevenția și cercetarea deformităților, patologiilor și leziunilor piciorului și structurilor asociate, utilizând informații științifice și specializate. Mai mult, este foarte important să se cunoască profesia de podiatru. Cu mult efort, profesia de podiatru a fost recunoscută oficial recent și la noi în țară. Trebuie spus că podiatrul european finalizează un grad de studii universitare, care poate fi urmat de un grad postuniversitar.
În ce domenii poate activa mai exact podiatrul?
Podiatrul este o persoană bine instruită, specializată și poate fi implicat în anatomia podiatrică a extremității inferioare, în biomecanica piciorului, fabricarea ortezelor, managementul afecțiunilor piciorului, podopediatrie, podogeriatrie, podiatria sportivă, reumatologie, diabet, patologie vasculară, oncologie, îngrijirea rănilor, anestezie locală sau regională, proceduri invazive podiatrice, cum ar fi cele de la nivelul pielii și unghiilor. Mai mult, se pot specializa și în chirurgie podiatrică.
De ce credeți că este important ca podiatrul să facă parte din echipa multidisciplinară de îngrijire a piciorului diabetic?
Este foarte important ca podiatrul să facă parte din echipa multidisciplinară de îngrijire a piciorului diabetic, deoarece are un rol esenţial în prevenirea complicaţiilor şi tratarea acestora. În acest fel, se pot reduce şi costurile asociate amputațiilor cauzate de diabetul zaharat. Aceste complicaţii ale diabetului zaharat trebuie să fie tratate de medicii diabetologi alături de profesioniști în îngrijirea piciorului, pentru a avea cele mai bune rezultate.
De cât timp este nevoie pentru formarea unui specialist podiatru?
În funcție de țară, sunt necesari între doi și patru ani de formare, la care se adaugă câteva mii de ore de practică medicală.
Putem preveni amputațiile piciorului diabetic?
Amputațiile în rândul persoanelor cu picior diabetic pot fi prevenite cu certitudine. Dar este nevoie de informare și comunicare, iar podiatrul poate avea un rol esențial în prevenirea amputațiilor de acest fel. Dacă o persoană are diabet, este important ca aceasta să se îngrijească de picioarele ei, să aibă grijă ca acestea să fie periodic examinate, să se verifice să nu apară eventuale modificări la nivelul degetelor, unghiilor, pielii picioarelor sau pe talpă. Populaţia trebuie să înţeleagă că sănătatea picioarelor este fundamentală pentru bunăstarea întregului organism, iar pentru a avea picioare sănătoase trebuie acordată o atenție deosebită și o îngrijire adecvată.
Cum trebuie abordată o persoană la risc de a dezvolta picior diabetic cu ulcerații?
Aici avem patru situații pe care trebuie să le avem în vedere. Persoana cu risc foarte redus, fără pierderea sensibilității și fără afectare arterială periferică, trebuie examinată anual cu privire la semne și simptome. Persoana cu risc redus, cu pierdere a sensibilității sau cu afectare arterială periferică, trebuie examinată la șase luni. Pacientul cu risc moderat, cu pierdere a sensibilității și cu afectare arterială periferică sau cu pierdere a sensibilității și deformări ale picioarelor sau cu afectare arterială periferică și deformări ale picioarelor trebuie examinat la trei luni. Ultima situație, pacientul cu risc ridicat, cel cu pierdere a sensibilității sau cu afectare arterială periferică la care se adaugă un istoric de picior diabetic, amputații majore sau minore sau boală renală ultimul stadiu, trebuie examinat la 1-3 luni. Trebuie precizat că pentru ultimele trei categorii de pacienți trebuie avute în vedere screening-ul factorilor de risc, îngrijirea corectă a picioarelor și trebuie acordată atenție încălțămintei.
Ce spun datele despre amputațiile piciorului diabetic în România?
Un studiu efectuat în perioada 2006-2010 a arătat că numărul total al amputațiilor non-traumatice diabetice legate de procedurile de amputație ale extremităților inferioare este de 24.312. Acestea au fost efectuate în rândul a 16.873 de persoane cu diabet, 22,55% fiind cu diabet de tip 1, 70,26% cu diabet de tip 2 și 7,19% cu diabet non-specific. De asemenea, de-a lungul celor cinci ani de studiu s-a putut observa o creștere a numărului absolut în ceea ce privește amputațiile majore, la fel ca a celor minore.
De aproximativ un an ne confruntăm cu o situație fără precedent, pandemia de COVID-19. Cum s-a reflectat aceasta asupra persoanelor cu diabet zaharat și picior diabetic?
Pandemia de COVID-19 a schimbat viețile tuturor. Asistăm la milioane de infectări, milioane de vieți curmate. Impactul a fost puternic și asupra pacienților în general, și a celor cu diabet, în special. În luna mai 2020, Organizația Mondială a Sănătății a trimis chestionare către 155 de țări și a constatat că jumătate dintre țări au întrerupt parțial sau complet serviciile pentru diabet și complicațiile asociate acestuia. Vorbim astfel de un impact global semnificativ al pandemiei asupra bolilor netransmisibile.
Cât de afectați au fost pacienții cu diabet zaharat din România de această pandemie?
Cu siguranță și pacienții cu diabet zaharat și picior diabetic din România au fost afectați de această pandemie în aceeași măsură ca ceilalți pacienți. Și la noi, activitatea din multe unități medicale a fost restrânsă, cel puțin în perioada stării de urgență. Mulți pacienți nu au mai venit la controale de teamă să nu se infecteze, iar multe dintre cazurile noi de diabet nu au mai fost diagnosticate.
Pe de altă parte, medicii au depus eforturi mari și au reușit să țină legătura cu mulți dintre pacienți și să îi monitorizeze chiar și la distanță. Odată cu relaxarea măsurilor, pacienții au început să se adreseze din nou medicilor. Sperăm ca lucrurile să revină la normal și să reușim să fim alături de persoanele cu diabet zaharat și picior diabetic, ca să le oferim îngrijirea de care au atât de multă nevoie.