Pauline Wilson - câștigătoarea premiului Podiatrul anului 2020 în Irlanda



Interviu cu podiatru Pauline Wilson, Irlanda

 

Cum v-aţi simțit când ați primit premiul Podiatrul anului 2020?

A fost un moment emotionant. Unic pana acum in viata mea. A fost o experiență foarte puternică, iar cuvintele care mi-au fost adresate când am fost nominalizată m-au făcut să plâng! Sunt extrem de mândră de acest premiu. Am încercat mereu să fac totul foarte bine, indiferent de situație sau context şi mă refer aici la pacienți, colegi, familie dar și prieteni. Prin tot ceea ce fac ca si podiatru caut ca sa am un impact pozitiv in viata oamenilor pe care îi întâlnesc indiferent de context.

Cum ați privi această realizare?

Sunt foarte norocoasă, am reusit in viata sa imi aleg munca pe care o iubesc. Am ales sa fiu podiatru. Există o zicală care spune că: „dacă iubești ceea ce faci, nu vei munci nicio zi din viața ta”. Pasiunea mea pentru pacienți şi pentru picioare este un lucru de care mă bucur şi îmi doresc să îl împărtășesc şi cu alții. Este ceea ce fac în fiecare zi. Nu văd ca pasiunea sau entuziasmul meu să fie ceva ieșit din comun. Este doar parte din modul meu de a fi în viața de zi cu zi. Sunt eu!

Ce obiective vă propuneţi în continuare?

Voi continua să fac ceea ce am făcut și până acum, lucrând în clinica mea, in special la cazurile de picior diabetic și continuându-mi studiile de doctorat. Voi continua să sprijin și să fiu mentor pentru cei tineri, pentru studenții la podiatrie. Am avut o serie de studenți din mai multe ţări, care au venit în clinica noastră pentru practică şi poate într-o zi vom avea studenți şi din România.

Ce ne puteți spune despre activitatea dumneavoastră în contextul pandemiei COVID-19?

Pandemia de COVID-19 a adus provocări în Irlanda, așa cum s-a întâmplat peste tot. Referitor la ingrijirea podiatrica a persoanelor cu diabet pe care o facem in clinica, la managementul piciorului diabetic, noi am continuat să furnizăm servicii într-un mod cât mai aproape de normal, fiind totuși limitați de situație. Acolo unde a fost posibil am folosit telemedicina, încurajând pacienții să trimită imagini cu leziunile lor pentru a putea fi evaluate. Întrucât am continuat să consultăm pacienți și în clinică, am avut în mod evident și o serie de pacienți cu pozitivi cu COVID-19. În anumite zone, podiatrii au fost redistribuiți către alte servicii medicale, participând la activități precum testarea pentru COVID-19 sau realizarea anchetei epidemiologice şi, astfel, i-am ajutat pe colegii noștri, medici si asistenti medicali, atunci când lucrurile au devenit prea aglomerate.

Care au fost principalele provocări?

Principala provocare a fost de a demonstra necesitatea critica de continuare a serviciilor de ingrijire podiatrica a persoanelor cu diabet in orice conditii, chiar si in aceasta perioada de pandemie. Am încercat să ne asigurăm că pacienții cu picior diabetic au acces la serviciile podiatrului, de care au nevoie permanent. Ca peste tot în lume au existat probleme cu achiziţionarea echipamentului de protecție și avem încă dificultăți legate de tratarea pacienților în contextul în care trebuie purtat acest echipament. Din păcate, nu suntem obișnuiți să lucrăm astfel echipați (cu acest tip de echipament de inalta protectie) pentru perioade atât de lungi și în mod atât de frecvent.

Cum arată situația în Irlanda?

Irlanda pare să se fi descurcat bine cu COVID-19. Aproximativ 4 din 5 pacienți internați în ATI s-au recuperat, iar serviciile medicale nu au fost copleșite. Populatia irlandeza a dat dovadă de responsabilitate si solidaritate prin respectarea regulilor de carantină, iar acest lucru a ajutat enorm.

Sunteți reprezentantul Irlandei pentru D-Foot International, dar şi membru al grupului de lucru POINT atât pentru D-Foot International, cât și pentru FIP-IFP. Cum a fost perioada COVID-19 resimțită de către aceste organizaţii?

Așa cum a fost cazul și pentru alte organizații internaționale, activitățile D-Foot International și FIP-IFP au fost limitate în această perioadă. Unele dintre oportunitățile de a ne întâlni colegii din întreaga lume, cu scopul de a promova podiatria, au fost amânate sau chiar anulate. Multe dintre activități s-au mutat în mediul online. Am devenit destul de eficientă în organizarea întâlnirilor pe Zoom, deși uneori acestea pot fi restricționate de calitatea semnalului de internet! Deși unele proiecte au continuat, acolo unde a fost posibil, a trebuit totuși să creăm rapid o serie de noi ghiduri de practică specifice perioadei COVID-19. Aceasta a însemnat că unele proiecte au suferit întârzieri. Totuși, unele inițiative care au apărut prin intermediul platformelor online au fost excelente – așa cum a fost Academia de Carantină realizată sub umbrela D-Foot International și FIP-IFP. A fost o experiență grozavă să interacționez cu oameni chiar dacă aceste evenimente s-au realizat în mediul virtual.

Ce planuri aveți pentru viitor?

Planurile viitoare pentru POINT, D-Foot International și FIP-IFP sunt variate, dar direcția generală este una care va continua să promoveze podiatria (FIP), să susțină necesitatea îngrijirii podiatrice (POINT) și să se asigure accesul tuturor pacienților la îngrijirea piciorului diabetic bazată pe dovezi și de înaltă calitate (D-Foot International). Si bineinteles, voi continua să contribui la dezvoltarea podiatriei in Romania si sa sustin Asociatia de Podiatrie in toate activitatile.