Dr. Norina Alinta Gâvan, Fondator al Asociaţiei de Podiatrie,
reprezentanta României la D-Foot International Implementation Forum
Bruxelles, 28-29 Aprilie 2018
Membrii consiliului consultativ al D-Foot International, lideri de proiect sau candidați, parteneri și reprezentanți ai diferitelor agenții s-au reunit pentru două zile, în 28 și 29 Aprilie, la Bruxelles, în cadrul D-Foot International Implementation Forum.
Teme de un impact major, dezbătute în cadrul D-Foot International Implementation Forum
Printre obiectivele pe care organizatorii și le-au propus se regăsesc și elaborarea unui plan strategic pentru D-Foot International, întâlnirea a diferite grupuri interesate de piciorul diabetic în același cadru, interacțiunea dintre membrii Consiliului consultativ și partenerii cheie în vederea consolidării colaborărilor dintre cele două părți, crearea unei rețele din care să facă parte atât industria, cât și partenerii, dar și obținerea unor recomandări provenite din exterior.
Participanții la D-Foot International Implementation Forum s-au bucurat de un program complex, bine structurat, cu teme țintite, de actualitate. Astfel, au fost dezbătute aspecte legate de identitatea și așteptările D-Foot International, structurile de conducere, planul strategic global și feedback-urile la diferite proiecte, dezbaterea unor rapoarte și puncte de vedere din cele șapte regiuni. De asemenea, s-a pus accent și pe feedback-ul grupurilor de lucru de la nivelul D-Foot International.
S-a făcut și o analiză a punctelor forte, dar și a aspectelor ce pot fi îmbunătățite, a perspectivelor. Tot cu acest prilej s-au făcut propuneri pentru Ziua Mondială a Diabetului, s-a pus accent și pe subiectele pentru Summit, precum și pe modalitatea de interacțiune a industriei și obiectivele comune.
Situația serviciilor adresate piciorului diabetic, analizată de participanții la D-Foot International Implementation Forum
Totodată, a fost adusă în discuție și situația serviciilor adresate piciorului diabetic în diferite regiuni din lume, cu identificarea acelora unde un astfel de serviciu nu există sau nu este suficient dezvoltat.
S-a constatat astfel că în Asia, de exemplu, ulcerele infectate și deformările piciorului, lipsa unor facilități chirurgicale adecvate și corecte, lipsa personalului instruit în tratarea infecțiilor, precum și afecțiunile vasculare periferice în diabetul zaharat care duc la amputații sunt doar câteva dintre cele mai importante probleme ce trebuie rezolvate.
De asemenea, în Regiunea Pacificului de Vest principalele probleme sunt: conștientizarea necorespunzătoare, sisteme de îngrijire inadecvate, îngrijire interdisciplinară necorespunzătoare, diferențe mari în calitatea îngrijirii.
Odată identificate aceste aspecte, participanții la D-Foot International Implementation Forum s-au axat pe găsirea unor soluții care să îmbunătățească situația în zonele respective. Astfel, au fost considerate prioritare demersurile de conștientizare a problematicii piciorului diabetic, de educare și de formare a unor specialiști în domeniu, dar și aspecte legate de ce trebuie făcut și ce nu în cazul acestei patologii și punerea în aplicare a orientărilor Grupului Internațional de Lucru pe Picior Diabetic. De altfel, sistemele de servicii, cercetare, dezvoltare, instruire, sistemele de suport IT și tehnologie, sprijinul financiar, crearea unor rețele la nivel național și internațional sunt mai mult decât necesare.