Speakeri de top la Congresul IDF 2017 din Abu Dhabi



Dr. Norina Alinta Gâvan și Conf. Dr. Ioan Andrei Vereșiu

 

Asociația de Podiatrie a fost prezentă, prin Dr. Norina Alinta Gâvan și Conf. Dr. Ioan Andrei Vereșiu, la Congresul IDF 2017, cel mai important eveniment adresat diabetului zaharat la nivel mondial, unde au luat parte 330 de speakeri de top. Congresul IDF 2017 s-a bucurat de prezența a peste 7.534 de participanți din 182 de țări și a fost creditat cu 25 de puncte EMC. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 4-8 decembrie în Abu Dhabi - Emiratele Unite Arabe, sub Înaltul Patronaj al Șeicului Mohammed bin Zayed Al Nahyan, Prințul încoronat al Abu Dhabi și cu participarea la nivel înalt a Departamentului de Sănătate din Abu Dhabi. Aspecte legate de piciorul diabetic au fost prezentate de Dr. Norina Alinta Gâvan, alături de Prof. Dr. Lawrence Harkless din Statele Unite ale Americii, Dr. Ammar Ibrahim din Republica Dominicană și Prof. Asoc. Dr. Crystal Holmes din Statele Unite ale Americii.

Congresul IDF 2017, o platformă unică de promovare a colaborărilor, conexiunilor și inovațiilor din domeniul diabetului zaharat

Ediția din 2017 a Congresului IDF a însumat peste 160 de ore de lucrări științifice şi a reunit medici din domeniul diabetului zaharat, dar și din arii terapeutice conexe, oameni de știință, asistenți medicali, educatori, oficiali guvernamentali, factori de decizie politică și asociații ale persoanelor cu diabet din întreaga lume, devenind astfel un forum global în care au fost prezentate ultimele noutăți în domeniul diabetului și s-a realizat un schimb de cunoștințe. De asemenea, au fost dezbătute cele mai bune practici în educația, tratamentul și prevenirea diabetului zaharat. Prin amploarea evenimentului, Congresul IDF 2017 a constituit și o platformă unică de promovare a colaborărilor, conexiunilor și inovațiilor necesare în procesul de îmbunătățire a vieții celor peste 400 de milioane de persoane care trăiesc în prezent, în întreaga lume, cu diabet zaharat.

Dr. Norina Alinta Gâvan, moderator al Sesiunii ”Colaborarea și comunicarea între personalul medical și persoanele cu diabet”, alături de Prof. Asoc. Dr. Crystal Holmes din S.U.A

Importanța echipei multidisciplinare, necesitatea unui dialog și a unei colaborări strânse între echipa care îngrijește persoana cu neuropatie diabetică și picior diabetic au fost subliniate în cadrul sesiunii “Colaborarea și comunicarea între personalul medical și persoanele cu diabet”, din data de 6 decembrie. Prezentările și discuțiile au fost moderate de Dr. Norina Alinta Gâvan, alături de Prof. Asoc. Dr. Crystal Holmes din Statele Unite ale Americii. Cu acest prilej, specialiștii din întreaga lume au atras atenția că pacientul cu această patologie nu este singur, ci are alături o echipă multidisciplinară, de profesioniști, care face progrese semnificative. Iar acest lucru se reflectă într-o creștere a calității serviciilor medicale și în îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu neuropatie diabetică și picior diabetic.

Necesitatea certificării programelor pentru picior diabetic, susținută de Dr. Norina Alinta Gâvan în cadrul unei sesiuni pe această temă

Congresul IDF 2017 a înglobat și o sesiune dedicată certificării medicilor, lucrătorilor comunitari din domeniul sănătății și programelor adresate piciorului diabetic. În cadrul acestei sesiuni, Dr. Norina Gâvan a susținut prezentarea “Certificarea programelor pentru picior diabetic”, existența programelor adresate persoanelor cu picior diabetic și recunoașterea lor oficială la nivelul fiecărei țări în parte, însă și pregătirea medicilor și asistenților medicali în ceea ce privește abordarea și îngrijirea pacienților cu neuropatie și picior diabetic reprezentând elemente de bază în managementul acestei patologii.

Posterele Asociației de Podiatrie, printre cele 1000 de postere expuse la Congresul IDF 2017

Asociația de Podiatrie a participat la Congresul IDF 2017 din Abu Dhabi cu două postere aparținând Dr. Norina Alinta Gâvan și Dl. Conf. Dr. Ioan Andrei Vereșiu. Importanța conștientizării neuropatiei diabetice, a bolii, de către pacienți a fost subliniată în lucrarea “Ce trăsături ale neuropatiei fac pacienții conștienți de boala lor?” susținută în sesiunea de postere de Dr. Norina Gâvan. Lucrarea a evidențiat aspecte interesante cu privire la modul în care pacientul percepe boala. Prin natura subiectivă a simptomelor și înțelegerea diferită a neuropatiei diabetice, pacienții nu pot fi mereu conștienți de afecțiunea de care suferă. Iar acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că furnizorii de servicii de sănătate discută cu pacienții despre diagnosticul acestei boli.

“În studiul cross-secțional prezentat, realizat în perioada martie - decembrie 2016, s-a cerut unui număr de 47 de furnizori de servicii de sănătate, din 21 de orașe din România, să distribuie chestionarul QoL-DN, tradus în limba Română, pacienților cu diabet din clinicile participante în 2012 la un studiu de screening pentru care s-a folosit același chestionar. Chestionarul Norfolk QoL-DN a fost completat de către pacienții ce au agreat să participe și să semneze consimțământul. Pacienții au fost evaluați pentru neuropatie diabetică, cu examinarea MNSI și chestionarul MNSI. S-a luat în considerare răspunsul la întrebarea: “Aveți neuropatie diabetică?”. Dacă pacientul a răspuns afirmativ la această întrebare, s-a considerat că acesta este conștient de faptul că are neuropatie diabetică. În funcție de scorul MNSI obținut și de răspunsul la întrebarea mai sus menționată, pacienții au fost împărțiți în două grupuri. Analiza scorurilor între grupuri a arătat diferențe semnificative între scorurile totale. Modelele logistice multivariate au evaluat asocierile dintre simptome, scorurile subdomeniilor chestionarului Norfolk QoL-DN și probabilitatea pacienților de a fi conștienți de neuropatia diabetică. Simptome precum amorțeala, înțepăturile, senzațiile neobișnuite, durerea superficială, alături de scorurile subdomeniilor fibrelor mici și largi au alertat pacienții asupra neuropatiei diabetice. În contrast, șocurile electrice, senzațiile ciudate, durerea profundă, slăbiciunea, dar și scorul  subdomeniului activităților zilnice, nu au făcut acest lucru. Scorul mare al subdomeniului neuropatiei autonome a avut un impact negativ asupra conștientizării pacienților asupra bolii”, a subliniat Dr. Norina Alinta Gâvan, într-un interviu acordat revistei Medical Business.

Autofluorescența cutanată ca și metodă de screening pentru neuropatie, tema lucrării prezentate de Conf. Dr. Ioan Andrei Vereșiu la sesiunea de postere

Diferitele metode de screening ale neuropatiei diabetice s-au regăsit, de asemenea, pe agenda Congresului IDF 2017. În sesiunea de postere, Dl. Conf. Dr. Ioan Andrei Vereșiu a adus în atenție autofluorescența cutanată ca și metodă de screening pentru neuropatie.

“Am folosit datele din studiul condus de Societatea de Neuropatie și anume Autofluorescența cutanată ca și metodă de screening pentru neuropatie, iar din acest studiu noi am extras acele corelații cu chestionarul de calitate a vieții la pacienții cu neuropatie, chestionar pe care l-am mai folosit. Am constatat că există corelații, de așteptat într-un fel și demonstrate prin studiile statistice pe care le-am făcut, între severitatea depozitelor de produși de glicare avansată, pe care îi măsoară acest dispozitiv cu autofluorescență, și unele scoruri din chestionarele de calitate a vieții. Cu alte cuvinte, noi am plecat de la o ipoteză care ne-a fost confirmată. Este un studiu original, pentru că astfel de corelații nu s-au mai făcut până acum. Autofluorescența, ca și metodă de evaluare a consecințelor diabetului produse pe parcursul anilor prin hiperglicemie, este relativ recent intrată în uz și probabil că, datorită modului simplu și non-invaziv în care este utilizată, va fi folosită tot mai mult”, a declarat Dl. Conf. Dr. Ioan Andrei Vereșiu.