4-5 Iulie , 2024
Eveniment fizic
Școala de Vară în Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic 2024
DESPRE ȘCOALA DE VARĂ
Vă așteptăm la ediția din 2024 a Școlii de Vară în Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic, organizată de Societatea de Neuropatie Diabetică și Asociația Română de Podiatrie. La fel ca în anii precedenți, evenimentul este găzduit în comun de către ambele asociații. Școala de Vară se va desfășura în zilele de 4-5 Iulie, la hotelul MyContinental din Sibiu.
Programul științific al Școlii de Vară 2024 este unul de înaltă calitate și care dorește să evidențieze ultimele noutăți din cele două domenii medicale. Invitați la acest eveniment sunt lideri de opinie de renume, atât din țară cât și din străinătate.
Conform tradiției evenimentului nostru, împreună cu speakerii de renume aducem în fața participanților o informație valoroasă, cu potențial educativ ridicat. Această afirmație este valabilă atât pentru cercetătorii din domeniul medical cât și pentru profesioniștii din domeniul sănătății care au în grija lor pacienți cu diabet și mai ales, complicații ale diabetului (neuropatie diabetică, picior diabetic). Astfel că, încurajăm toți specialiștii din domeniul sănătății (medici, asistenți medicali, fiziokinetoterapeuți, farmaciști, psihologi și podiatrii) să se înscrie la Școala de Vară 2024!
Avem convingerea că participarea dumneavaostră este o investiție care vă va aduce beneficii semnificative atât în practica clinică, cât și pentru pacienții dumneavoastră. Cu siguranță experiența Școlii de Vară vă va ajuta să vă dezvoltați pe plan profesional, nu doar datorită programului științific de înaltă calitate, ci și a oportunităților de networking disponibile.
Te așteptăm cu drag la o nouă ediție a Școlii de Vară!
Echipa Asociației Române de Podiatrie
ÎNSCRIE-TE AICI
Despre Asociația Română de Podiatrie:
Asociația Română de Podiatrie s-a înființat în 2015 și își propune promovarea profesiei de podiatru și dezvoltarea podiatriei în România, alături de informarea și educarea în domeniul îngrijirii medicale a picioarelor, în rândul populației generale și, în special, în rândul persoanelor cu diabet zaharat.
Program
Programul științific poate fi consultat aici.
Lectori
Alfred Gatt
Prof. Alfred Gatt activează ca și podiatru încă din anul 1986. Până în anul 1990 a lucrat în cadrul Clinicii de Picior Diabetic, care astăzi este încă activă în cadrul spitalului Mater Dei din Malta. După această perioadă, Prof. Gatt a activat ca și șef al serviciului de podologie al Departamentului de Sănătate până în 2010. De asemenea, în anul 1999 a înființat Asociația Podiatrilor din Malta, iar în 2011, cu ajutorul său, s-a înființat Grupul de Lucru pentru Piciorul Diabetic. Parcursul său academic a fost completat de absolvirea unui masterat în cadrul Universității Brighton, iar în 2012 și-a susținut doctoratul la Universitatea Staffordshire, ambele fiind bazate pe lucrări despre biomecanica piciorului. Aceste două lucrări au fost cele care l-au determinat să renunțe la cariera în management și să se dedice mediului academic.
Alin Știrban
Prof. Dr. Alin Știrban s-a născut la Cluj-Napoca, unde a și studiat medicina. La terminarea facultății, a avut privilegiul de a primi o bursă de cercetare la Centrul de Diabet al Universității din Düsseldorf, Germania. Aceasta i-a permis să lucreze cu câțiva mentori deosebiți, cum ar fi Prof. W. Scherbaum, Prof. Dan Ziegler sau Prof. D. Tschöpe. Alături de grupa sa de cercetare, a activat în special în domeniul complicațiilor microvasculare din cadrul diabetului zaharat. Ca o recunoaștere a activităților sale și a colegilor săi, reviste cum ar fi Diabetes Care, American Journal of Clinical Nutrition sau Nature Medicine le-au oferit posibilitatea și onoarea de a publica acolo rezultatele obținute. Din 2010, Alin Știrban este medic specialist de medicină internă, diabet şi endocrinologie. Doctoratul l-a susținut în anul 2009 la Universitatea Heinrich-Heine din Düsseldorf, unde a finalizat în anul 2015 şi unde predă în continuare. În anul 2014, i-a fost acordat Premiul de Cercetare Fritz-Wörwag, în valoare de 10.000 de euro, pentru o lucrare în domeniul utilizării clinice a biofactorilor. Mai mult, din 2018 acesta are calitatea și de medic șef de clinică în Bavaria, Germania.
Antonina Pop
Absolventă la Facultatea de Medicina a Universității de Medicina si Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj Napoca, Dr. Antonina Pop este în prezent Directorul Medical al companiei WinPharmaMed, distribuitor exclusiv al Impeto Medical, compania care produce dispozitivul Sudoscan utilizat în identificarea precoce și urmărirea neuropatiei autonome periferice. Experiența de peste 20 de ani în tratamentul neuropatiei diabetice dobândită în industria medicală o determină să participe activ și să se implice alături de alți profesioniști din domeniul medical, medici, parteneri farma și asociații de pacienți la diagnosticarea neuropatiei diabetice precum și scăderea numărul amputațiilor la persoanele cu diabet zaharat din România.
Cornelia Bala
Conf. Univ. Dr. Cornelia Bala este medic Primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Conferențiar la UMF “Iuliu Hațieganu”, disciplina Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și președintele Asociației Române de Educație în Diabet. Aria sa principala de interes este rolul pe care îl joacă educația terapeutică în managementul diabetului zaharat și complicațiile sale majore.
Cristina Petruț
Cristina Petruț este psiholog clinician și psihoterapeut. Membru din comitetul de conducere a Federației Internaționale Europene de Diabet și Vicepreședintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România.
Cynthia Formosa
Prof. Cynthia Formosa activează ca și podiatru încă din 1989, când a primit această certificare din partea Departamentului de Sănătate din Malta. A lucrat timp de 5 ani în sistemul public de sănătate înainte să-și deschidă un cabinet privat de podiatrie. În anul 2003, a absolvit masteratul în podiatrie la Universitatea Brighton, iar în 2009 a obținut titlul de doctor în podiatrie, în cadrul aceleași universități. În prezent, Prof. Cynthia Formosa lucrează în cadrul Universității din Malta, unde conduce departamentul de podiatrie al Facultății de Științe ale Sănătății și, în același timp, este lector senior. Timp de 2 ani a fost și președinte al Asociației Podiatrilor din Malta și de-a lungul carierei sale, a contribuit la numeroase publicații medicale.
Iulia Drăgoi
FKT. drd. Iulia Drăgoi este fizioterapeut specializat în patologia musculoscheletală și doctorand în domeniul reducerii riscului de amputație la piciorul diabetic. Cu un interes în domeniul ortezării funcționale a piciorului, a pus bazele unei școli private de formare în biomecanica piciorului și analiza mersului. În practica clinică folosește tehnologia de analiză a presiunilor plantare în încălțăminte ca mod de evaluare biomecanică a piciorului și analiză a rezultatelor intervenției cu dispozitive ortotice pentru picior și gleznă. Patologiile piciorului specifice sportului și offload-ing în piciorul diabetic fac parte din activitatea curentă profesională și de cercetare.
Mihai Ionac
Prof. Dr. Mihai Ionac este președintele Asociației de Podiatrie și medic primar chirurgie vasculară, chirurgie reconstructivă și generală. Mai mult, acesta este șeful secției Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, precum și profesor în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara – șef al disciplinei chirurgie vasculară și microchirurgie. De-a lungul carierei sale a fost prezent, în calitate de lector, la numeroase manifestații științifice internaționale și a fost președintele unor asociații științifice atât din țară, cât și din străinătate.
Daniel Cosma
Dr. Daniel Cosma este medic specialist Diabet, Nutriție și Boli Metabolice în cadrul Spitalului Orășenesc Horezu, Vâlcea. Ariile sale de interes sunt neuropatia diabetică și piciorul diabetic, educația terapeutică în diabet, activitatea fizică în managementul diabetului, insulinom și nesidiblastoză, A fost unul dintre câștigătorii bursei „Magyar Imre” oferite de Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab în 2015 și în 2017, cât și premiant al Școlii de Vară Neurodiab în repetate rânduri. Dr. Daniel Cosma a fost membru în diverse organizații profesionale internaționale, cum ar fi Asociația Europeană pentru Studiul Diabetului (EASD), Academia de Diabet Daneză, EASD Young Academy, Neurodiab din cadrul EASD, Grupul de Studiu asupra Activității Fizice (ExPAS) și EYES.
Iulia Rusu
Iulia a absolvit facultatea de podiatrie în 2017 la Salford Univeristy și Masterul de Teorie în Chirurgie Podiatrică în 2020. De la absolvirea facultății, aceasta profesează ca Podiatru în NHS și sectorul privat. Recent, Iulia a obținut postul de Trainee în Podiatric Surgery din cadrul Manchester University NHS Trust Foundation - Departamentul de Chirurgie Vasculară și University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust - Departamentul de Chirurgie Podiatrică. Iulia este devotată în managementul piciorului diabetic și bolii periferice arteriale. Aceasta crede cu tărie că rolul podiatrului este necesar în prevenția și managementul piciorului diabetic și a bolii periferice arteriale. Iulia face parte dintr-o echipă multidisciplinară și colaborează împreună cu o echipă formată din: podiatri, chirurgi podiatri, chirurgi vasculari, doctori de familie, ortopezi, fizioterapeuti, diabetologi, microbiologi, asistente medicale, orteziști și proteziști. Ea dorește să se specializeze chirurgical pe partea de Limb Salvage la pacienții cu risc ridicat de amputare a membrelor.
Rodica Muresan
Dr. Rodica Mureșan este Brand Manager la Worwag Pharma și a absolvit studiile doctorale la Universitatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" din Cluj-Napoca cu specializarea în Științe Farmaceutice.
Anand Pillai
Prof. Dr. Pillai este chirurg consultant specializat în ortopedie și traumatologie la Spitalele Universitare din Manchester, Wythenshawe unde are un interes aparte pentru chirurgia piciorului și a gleznei. S-a specializat în ortopedie și chirurgie a piciorului în vestul Scoției și a participat la alte programe de specializare în Adelaide, Australia de Sud și Oxford, Marea Britanie. Este membru al Societăților Britanice și Americane de Ortopedie pentru picioare și glezne, este membru în AO Trauma UK și în Societatea de Lungire și Reconstrucție a Membrelor. Acesta are poziții onorifice la Universitatea din Adelaide, Manchester, Salford și Maiaya. Acesta este editor executiv pentru Orthopaedics & Muscular Systems – Current Research și asistent editor pentru SurgWiki. Acesta a publicat în numeroase reviste și a prezentat la numeroase întâlniri internaționale. Prof. Dr. Anand Pillai este și examinator chirurgical în cadrul Universității din Salford și a Colegiului Royal al Chirurgilor din Edinburgh. În plus, Prof. Dr. Pillai a fost ales ca membru în comitetul de cercetare în cadrul Societății Europene a Piciorului și Gleznei și în cadrul Societății Americane a Piciorului și Gleznei.
Georgeta Inceu
Asist. Univ. Dr. Georgeta Inceu este medic primar în specialitatea Diabet zaharat, Nutriție și Boli metabolice și asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. Dintre ariile sale de interes, se disting neuropatia diabetică și piciorul diabetic, lucrarea sa de doctorat fiind în acest domeniu. Încă de la începutul carierei sale profesionale a avut o preocupare aparte spre neuropatia diabetică, cu numeroase participări la manifestări naționale și internaționale. Din 2015 este trainer specializat în managementul piciorului diabetic, în urma participării la cursul “Train the Foot Trainer” al Grupului Internaţional de Lucru pentru Piciorul Diabetic (IWGDF) organizat de către Federaţia Internaţională de Diabet (IDF), fiind acreditată și ca formator în podiatrie. A ocupat funcția de vicepreședinte a Asociației Române de Podiatrie iar în prezent este membru în cadrul Consiliului Director al acestei asociații și secretar general al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Discursurile și dezbaterile facilitate în cadrul Școlii de Vară se adresează profesioniștilor din domeniul medical (medici, asistenți medicali, fiziokinetoterapeuți și podiatri) care se ocupă de îngrijirea persoanelor cu probleme de picior în general și, în special, a persoanelor cu diabet zaharat.
Toate subiectele abordate vizează creșterea gradului de conștientizare asupra importanței podiatriei, ca profesie recunoscută deja și în România, a îngrijirii corecte a piciorului în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății, cât și în rândul populației generale.
1. Creșterea gradului de conștientizare asupra importanței podiatriei în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății și al populației generale;
2. Identificarea noutăților din domeniu pentru a oferi îngrijire de calitate persoanelor cu picior diabetic;
3. Explicarea noilor tehnici de comunicare atunci când se lucrează în echipa multidisciplinară pentru a asigura cele mai bune practici în îngrijirea, educația și cercetarea în domeniul podiatriei, a îngrijirii medicale a picioarelor;
4. Îmbunătățirea calității în toate ariile de îngrijire ale piciorului;
5. Utilizarea noutăților din domeniul podiatriei, așa cum sunt prezentate în program, referitoare la patologiile piciorului și îngrijirii specifice acestora;
6. Conturarea de noi tehnici și studii, împreună cu abordări inovatoare legate de îngrijirea pacienților, cunoștințe medicale, învățare și perfecționare bazată pe practici testate în sistemul medical.