Program UNITED 2019-2020



 

Asociația de Podiatrie, în parteneriat cu Societatea Națională de Medicina Familiei, a dat startul Programului educațional în 2018, Unique Diabetic Neuropathy and Diabetic Foot Education, pentru actualizarea pregătirii profesionale a medicilor de familie în domeniul neuropatiei diabetice și al piciorului diabetic, care să conducă la reducerea numărului de amputații și îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu diabet.

Programul se desfăşoară sub egida D-Foot International şi este susţinut de către Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, Federaţia Română de Diabet Nutriţie şi Boli Metabolice, Societatea Română de Neurologie, Asociaţia Română de Educație în Diabet (ARED) şi Fast Fizio School.

În perioada 9-10 Februarie 2018, programul a debutat cu un curs de formare profesională a 35 de medici de familie formatori în managementul neuropatiei diabetice și al piciorului diabetic. Având calitatea de formatori, aceștia au început procesul de instruire al altor medici de familie din țară pe aceste teme.

Atelierele susţinute de către formatori în medicina familiei au început în iunie 2018 şi sunt acreditate de către Colegiul Medicilor din România cu câte 6 puncte EMC fiecare. Putem confirma, în acest moment, că atelierele vor continua şi în perioada 2019-2020.

În urma participării la ateliere, medicii de familie pot să îşi îmbunătăţească activitatea de la cabinet, având un impact pozitiv prin aprecierea factorilor de risc la nivelul picioarelor persoanelor cu diabet, screening-ul de neuropatie (testarea sensibilităţilor) şi arteriopatie (indice gambă-braţ), oferirea unei educaţii specifice îngrijirii piciorului, precum şi prin îndrumarea acestor persoane către alte specialităţi medicale (neurologie, diabetologie, cardiologie, dermatologie, chirurgie, chirurgie vasculară, radiologie, ortopedie).

Astăzi, la un an de la înfiinţare, programul a devenit unul de sine stătător şi reprezintă o fundaţie educaţională puternică pentru medicii de familie care doresc să îşi actualizeze şi să îşi îmbunătăţească atât cunoştinţele teoretice, cât şi cele practice asupra managementului persoanelor cu neuropatie diabetică şi picior diabetic. Programul se desfăşoară în parteneriat cu Societatea Naţională de Medicina Familiei şi se află sub egida organizaţiei D-Foot International.

Importanţa elaborării unui program educaţional coerent, care să susţină dezvoltarea continuă a medicilor de familie în domeniul neuropatiei diabetice şi al piciorului diabetic, rezidă din faptul că numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare cauzate de neuropatia diabetică este în continuare foarte crescut în România.

Ne dorim ca efectele acestui program să conducă, în timp, la o reducere semnificativă a numărului de amputații și la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu diabet. Acest deziderat se poate îndeplini printr-o depistare precoce şi un tratament corespunzător al afecţiunilor critice asociate acestei boli cronice. Medicii de familie se află în prima linie, în lupta cu diabetul şi afecţiunile asociate, astfel încât au un rol esenţial în viaţa persoanelor afectate de către acest flagel extins la nivel global.

! Important de reţinut: datele în care se vor desfăşura atelierele pot suferi modificări. Vă rugăm să consultaţi datele de mai jos. Mai mult, vă rugăm să discutaţi şi cu doamna Adina Ştefănescu ([email protected]) sau să accesaţi website-ul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, în caz de eventuale modificări:

https://snmf.ro/2019/02/07/program-educational-atelier-de-neuropatie-diabetica-si-picior-diabetic/

De asemenea, conform prevederilor Deciziei nr 12/2018 a Colegiului Medicilor din România, medicii de familie participanți sunt rugați să vină la atelier cu codul unic de identificare al medicului (CUIM), care se găsește pe Certificatul de Membru CMR emis de către Colegiul Județean (pentru toate Certificatele de Membru emise după data de 1 Octombrie 2017).

 

PROGRAMARE ATELIERE 2019:

TOAMNĂ 2019:

Buzău - 29 octombrie

Alexandria - 30 octombrie

Timișoara - 2 noiembrie

Câmpulung Moldevenesc: 15 noiembrie

Zalău - 7 noiembrie

Iași - 22 noiembrie

 

 

 

Alba Iulia - 9 februarie - ÎNCHEIAT

Tecuci - 19 februarie - ÎNCHEIAT

Târgu-Mureș - 15 februarie - ÎNCHEIAT

Baia Mare - 9 martie - ÎNCHEIAT

Ploiești - 15 martie - ÎNCHEIAT

Reghin - 15 martie - ÎNCHEIAT

București - 16 martie, 25 mai - ÎNCHEIAT

Galați - 19 martie - ÎNCHEIAT

Mioveni - 19 martie - ÎNCHEIAT

Brașov - 22 martie - ÎNCHEIAT

Vaslui - 22 martie - ÎNCHEIAT

Drobeta Turnu Severin - 15 aprilie - ÎNCHEIAT

Iași - 17 aprilie - ÎNCHEIAT

Beiuș - 16 aprilie - ÎNCHEIAT

Târgoviște - 19 aprilie - ÎNCHEIAT

Timișoara - 20 aprilie - ÎNCHEIAT

Bistrița - 4 mai - ÎNCHEIAT

Satu Mare - 11 mai - ÎNCHEIAT

Târgu-Mureș - 16 mai - ÎNCHEIAT

Fălticeni - 24 mai - ÎNCHEIAT

Constanța - 7 iunie: locație Hotel Malibu, Constanța; ora 09:00 – lectori Dr. Condur Laura și Dr. Mergeani Dina ÎNCHEIAT

Piatra Neamț - 7 iunie: locație Hotel Central, Piatra-Neamț; ora 13:00  – lectori Dr. Deleanu Anca și Dr. Bunescu Doina ÎNCHEIAT

Târgu Jiu - 15 iunie: locație Hotel Anna, Târgu-Jiu; ora 10:00  – lectori Dr. Dogaru Carmen Adriana și Dr. Călinescu Voni ÎNCHEIAT

Marghita - 18 iunie: locație restaurant Boema; ora 09:00 - lectori Dr. Dorina Popa și Dr. Eva Monica Vajda ÎNCHEIAT

Suceava - 26 iunie: locație DSP Suceava, Suceava; ora 09:00  – lectori Dr. Franciuc Irina și Dr. Oniceanu Mirela ÎNCHEIAT

Sighetu Marmației - 29 iunie: locație Pensiunea Flamingo, Sighetu Marmației; ora 09:00  – lector Dr. Bălan Anca ÎNCHEIAT