Caracteristici generale
În primul rând, “piciorul de atlet” este o afecțiune cutanată. Se manifestă prima dată în spațiile interdigitale sau pe partea inferioară a piciorului. În plus, se poate extinde și în alte părți ale corpului.
Pielea uscată, descuamată, apariția veziculelor și senzația de mâncărime sunt simptomele acestei afecțiuni cutanate.
Este cauzată de ciuperci microscopice, favorizate de un mediu umed, propice dezvoltării fungilor. Aceste ciuperci se transmit ușor de la o persoană la alta, mai ales în locuri publice. Piscinele, sălile de sport, dușurile publice sunt medii umede și calde, propice pentru transmiterea lor.
Tratament
Primul lucru pe care îl face podiatrul este să evalueze problema și să elimine alte diagnosticuri posibile, cum ar fi psoriazisul sau eczemele. Doar apoi se poate pune diagnosticul de “picior de atlet”.
Tratamentul constă în folosirea unui medicament antifungic cu acțiune locală. Pe lângă acesta, tratamentul mai include o igienă corespunzătoare a piciorului. Piciorul trebuie păstrat uscat și curat, în special în spațiile interdigitale, după baie. Mai mult, este indicată schimbarea regulată a ciorapilor, pentru a se evita umezeala. Aceștia pot fi supuși fierberii, pentru a se elimina în totalitate ciupercile microscopice ce reprezintă sursa problemei.