Ce presupune o ședință de consiliere psihologică în gestionarea diabetului

02.02.2021





Ce implică consilierea în gestionarea aspectelor psihologice ale diabetului

Psihologia e foarte des asociată problemelor de sănătate mentală. Și, deși e știința care se ocupă și cu gestionarea acestor probleme, domeniul psihologiei e unul foarte vast. Consilierea și intervențiile psihologice depășesc limita de rezolvare a unor probleme emoționale, sociale sau comportamentale asociate unei tulburări și le regăsim foarte des în programe de îmbunătățire a calității vieții și dezvoltare personală.

Consilierea în gestionarea aspectelor psihologice ale diabetului zaharat este o specializare a psihologiei clinice, care îi sprijină pe cei cu această boală cronică în a depăși obstacole care le limitează calitatea vieții.

Diagnosticul de boală cronică vine cu nevoia de a face modificări în obiceiurile de zi cu zi, cu scopul de a menține echilibrul în corp și o calitate a vieții bună. De asemenea, un diagnostic nou nu e întotdeauna înțeles și acceptat de pacient. Noul stil de viață vine cu provocări noi și cu nevoia de a ne crea noi obișnuințe și de scăpa de cele vechi, care nu ne mai ajută.

Ce implică o astfel de ședință

În cadrul ședințelor de consiliere psihologică a diabetului, se va lucra împreună cu pacientul pentru:

  • a gestiona stresul provocat de acest diagnostic medical;
  • a înțelege și accepta diagnosticul;
  • a identifica factorii care pot interfera cu diagnosticul;
  • a dezvolta și a menține aderența la noul tratament;
  • a crea noi obiceiuri sănătoase și a menține un stil de viață echilibrat, care să rezulte într-o calitate a vieții pacientului cât mai bună;
  • A se gestiona eventualele dificultăți emoținale și sociale asociate diagnosticului.

O ședință de consiliere în gestionarea psihologice ale diabetului durează între 60 și 90 minute pentru a avea suficient timp în a trece prin toate etapele și subiectele propuse. Ședințele, dacă nu intervin alte probleme, e suficient să fie făcute o dată pe lună sau o dată la două luni, de obicei, atunci când pacientul revine la clinică pentru consultul periodic făcut de medicul diabetolog.

În timpul ședințelor de consiliere, se va discuta, în primul rând, despre psiho-educație. Este important ca pacientul să înțeleagă cum funcționează variabilele psihologice, care e mecanismul din spatele intervențiilor pe care le vom face și care e perspectiva psihologiei asupra bolilor cronice, a diabetului în special.

Următorul aspect abordat în timpul ședinței va fi evaluarea factorilor sociali, emoționali și comportamentali relevanți pentru gestionarea diabetului. Ultima etapă a terapiei va cuprinde posibilele intervenții necesare. Această etapă este specifică fiecărui pacient și se personalizează în funcție de nevoie.

În cazul în care e nevoie, pacientului i se vor sugera ședințe suplimentare pentru a acoperi mai bine eventualele probleme. De asemenea, se vor realiza verificări periodice ale stării de sănătate mentală a pacientului pentru a ne asigura că nu există dezechilibre.

Cum poți profita de ședințe psihologice decontate de CNAS

Ședințele de consiliere ale aspectelor psihologice în diabet sunt o necesitate și ar trebui recomandate și încurajate de specialiștii medicali. Diagnosticul de diabet presupune, în majoritatea timpului, o auto-gestionare a bolii. Pacientul este cel responsabil de sănătatea lui. Deciziile pe care pacientul le ia despre obiceiuri și stilul de viață adoptat sunt esențiale. Un specialist în domeniul psihologiei poate ajuta pacienții cu diabet să aibă o calitate ridicată a vieții, să reducă riscurile complicațiilor și costurile pentru sistemul medical.

Alegeți să investiți în sănătatea dumneavostră fizică și psihică!

Află mai multe la link-ul de mai jos despre cum poți beneficia de servicii psihologice decontate de CNAS.

APELEAZĂ ACUM LA SERVICII DE PSIHOLOGIE DECONTATE DE CNAS