Datoria podiatrilor în timp de pandemie pentru pacienții cu picior diabetic

21.05.2020





Iulia Rusu – Podiatru

BSc Hons, HCPC, McPod

Manchester University NHS Foundation Trust

 

Pandemia de COVID-19 aduce cu ea nevoia de schimbare majoră în sistemul de sănătate, prin găsirea celor mai bune metode de prevenție a piciorului diabetic.

În Marea Britanie, accesul pacienților în clinicile de podiatrie este restricționat. Acestea tratează doar pacienți cu risc crescut de complicații și ulcerații active. Aceste persoane au un risc crescut de infecții, amputații și deces. Datorită situației prezente, podiatri pot dignostica și trata un număr limitat de persoane pe zi, cum ar fi cele cu ulcerații, infecții și risc crescut de amputație.

Podiatrii trebuie să se mobilizeze și să respecte noile reglementări impuse de Guvern. Datoria podiatrilor în perioada de pandemie este să mențină pacienții cu picior diabetic în siguranță și de a reduce numărul internărilor în spitale. În momentul de față, acești profesioniști din domeniul sănătății efectuează evaluarea pacientului în funcție de anumiți parametrii medicali (vezi tabelul 1).

La finalul triajului, podiatrul decide dacă pacientul respectiv necesită tratament urgent. În cazul în care pacientul nu are nevoie de tratament urgent, podiatrul contactează telefonic pacientul și îl sfătuiește pe acesta cum să verifice dacă sunt schimbări, iar dacă sunt, să le anunțe cât mai repede. Mai mult decât atât, fiecare pacient va primi prin poștă un prospect care conține sfaturi despre îngrijirea piciorului și identificarea schimbărilor. 

În timpul triajului, pacienții sunt rugați să trimită fotografii relevante cu afecțiunea de care sunt îngrijorați, oferindu-i podiatrului o viziune asupra riscului. Astfel, îl ajută pe acesta să identifice anumite schimbări (schimbarea culorii tegumentului, inflamație, puroi, macerație, necrozare etc). În cazul în care pacientul are risc crescut sau o leziune activă, podiatrul poate decide dacă pacientul se va prezenta la clinică sau va beneficia de o vizită la domiciliu (de regulă, pacienții care sunt imobilizați la pat sau cei cu comorbidități).

Această pandemie de noul coronavirus este un real pericol pentru toți pacienții, deoarece a fost redus numărul de consultații datorită impunerii de restricții.