Comunicarea în vreme de pandemie. Cum să obținem ce dorim, dar să rămânem asertivi.

29.04.2020





Perioada în care ne aflăm cere o grijă mai atentă pentru interacțiuni. Limitele de distanțare socială și spațială nu ar trebui să ne împiedice în a comunica într-un mod asertiv, atent și grijuliu cu cei din jurul nostru. Emoțiile, mai ales cele negative, au o intensitate exponențial mai mare ca înainte și ne tensionează emoțional. Când tensiunea creată de frică, incertitudine și îngrijorări răbufnește la suprafață, ne poate afecta în mod serios relațiile sociale pe care le avem.

Fiind o perioadă incertă și nouă, lipsurile încep să apară și să se reflecte în diverse domenii ale vieții noastre. Vom ajunge, mai mult ca sigur, în situații care ne vom pune la încercare abilitățile de comunicare în rezolvarea problemelor pe care le întâmpinăm. Este util să știm că avem la îndemână unelte care ne pot facilita procesele de comunicare și, implicit, vom avea mai mult succes în a obține ceea ce avem nevoie și dorim.

Comunicarea asertivă se referă la a ne exprima într-un mod calm și clar fără să fim nici prea pasivi în cerințele noastre, dar nici prea agresivi. Termenul de asertiv se referă la un echilibru între ceea ce cerem și ceea ce dăm, între un egoism și altruism exagerat. E benefic să avem în minte importanța nevoilor noastre, să ne cerem drepturile și să ne luptăm pentru rezolvarea problemelor noastre, dar să avem mereu în minte comunitatea din care facem parte, nevoile și drepturile celorlalți.

Mic ajutor pentru asertivitate pandemică:

Construiește propoziții care să înceapă cu eu, fii clar și direct

                        Eu am nevoie de o despăgubire.

                        Eu cred că ați făcut bine, dar aș vrea să văd rezultate mai concrete.

 

Descrie modul în care comportamentele celorlalți te fac să te simți – ceilalți vor deveni conștienți de consecințele comportamentelor lor

                        Mă simt speriat când îmi vorbești pe un ton ridicat.

                        Când nu îmi spui ce urmează să se întâmple, mă simt speriat.

 

Nu renunța la ideile și nevoile tale: gândește-te la ce vrei, de ce ai nevoie, formulează o idee generală și repetă (dacă e necesar)

                        Aș dori un împrumut...Da, înțeleg informația pe care mi-o transmite-ți, dar tot doresc un împrumut.                    

Vă propun să încercați un exercițiu ușor de comunicare asertivă. În următoarea săptămână încercați să fiți atenți la ce de stil de comunicare utilizați în general: pasiv, agresiv sau asertiv. Identificați elementele specifice și urmările comunicării. Ce ați putea modifica pentru a îndrepta balanța spre o comunicare asertivă?

Suntem într-o perioadă dificilă. Exprimați-vă nevoile, comunicați cu ceilalți, dar rămâneți echilibrați, eficienți și asertivi.