Introducerea unei noi profesii în echipa multidisciplinară: Podiatria

22.10.2019





-Cum am ajuns aici?

-De ce nu am fost îndrumat înspre consult de specialitate?

-Simt atât de multă furie și frică pentru că nu știu cum va fi viața mea de acum înainte.

Acestea sunt doar câteva dintre gândurile și emoțiile pe care le încearcă persoanele cu diabet care au suferit o amputație la nivelul piciorului. Pentru ca astfel de cazuri tragice să nu se mai întâmple este vital ca podiatria să se dezvolte și în România.

Beneficiile podiatriei în practica internațională sunt deja dovedite atât în cazul persoanelor cu diabet care au complicații la nivelul piciorului, cât și în cazul diverselor patologii care afectează piciorul, glezna și membrul inferior în general. Spre exemplu, datele Federației Internaționale de Diabet arată că prezența unui podiatru în echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanei cu diabet poate reduce numărul amputaților cu 85% și poate reduce costurile îngrijirii cu până la 50%.

În cadrul celei de-a 8-a ediții a Conferinței CASPA – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți, care a avut loc pe data de 7 octombrie 2019, în București, la care au participat peste 100 de lideri din domeniul sănătății și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, Cristina Petruț, psiholog clinician și psihoterapeut, a susținut prezentarea “Introducerea unei noi profesii în echipa multidisciplinară: Podiatria”, cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra importanței podiatrului în echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanelor cu diabet.

De altfel, Cristina Petruț este Vicepreședintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România, membru în comitetul de conducere al Federației Internaționale de Diabet, Regiunea Europa și o susținătoare a activității și a proiectelor Asociației de Podiatrie.

Ce este podiatria și podiatrul?

Conform definiției Federației Internaționale a Podiatrilor, podiatria este acea profesie a științelor medicale dedicată cercetării, prevenirii, diagnosticării și tratamentului deformărilor, patologiei și leziunilor piciorului și structurilor aferente – în relație cu întregul corp, precum și cu manifestările bolilor sistemice – cu ajutorul tuturor sistemelor și tehnologiilor adecvate, folosindu-se de cunoștințe științifice și profesionale specializate.

Podiatru – cadru medical înalt specializat, instruit pentru a diagnostica, trata, reabilita și preveni bolile și complicațiile care afectează picioarele, gleznele și membrele inferioare în general.

Acest profesionist din domeniul sănătății gestionează deformațiile piciorului, tratează infecțiile, face recomandări de încălțăminte, oferă soluții pentru calmarea durerii de picioare, aplică proceduri chirurgicale pentru tratarea anumitor afecțiuni ale pielii și unghiilor, prescrie orteze și realizează diagnostic diferențial al simptomele bolilor sistemice care se manifestă la nivelul piciorului și al membrului inferior, dintre care afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni dermatologice, tulburări de creștere, diabet zaharat, infecții, tumori maligne ș.a.m.d.

Podiatria în România

Îngrijirea medicală a piciorului a început să devină un subiect important în România în primăvara anului 2015, când Asociația de Podiatrie și-a început activitatea. Beneficiile profesiei de podiatru erau recunoscute în practica internațională. Venise momenul ca podiatria să prindă rădăcini și în România, în folosul persoanelor cu diabet, cât și a persoanelor cu diverse patologii la nivelul piciorului și gleznei.

În decembrie 2018, demersurile întreprinse de Asociația de Podiatrie pentru recunoașterea oficială a profesiei de podiatru au primit aviz favorabil din partea Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Ocupația de podiatru are codul 226926 “Specialiști în domeniul sănătății neclasificați în grupele de bază anterioare” și este introdusă în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR).

Încă de la înființare, Asociația de Podiatrie a derulat diverse activități și proiecte menite să promoveze profesia de podiatru și dezvoltarea podiatriei în România, alături de informarea și educarea în domeniul îngrijirii medicale a picioarelor, în randul populației generale și, în special, în rândul persoanelor cu diabet.

Școala de Vară în Podiatrie, Congresul Național de Podiatrie cu participare internațională, atelierele UNITED pentru actualizarea pregătirii profesionale a medicilor de familie în domeniul neuropatiei diabetice și a piciorului diabetic, cursurile cu tema îngrijirea piciorului diabetic pentru asistenții medicali și fiziokinetoterapeuți sunt proiectele științifice de bază inițiate de Asociația de Podiatrie.

În prezent, după introducerea profesiei de podiatru în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR), a fost introdusă documentația pentru înființarea unui masterat de podiatrie în cadrul Universității de Medicină si Farmacie, Facultății de Medicină Cluj-Napoca; proces demarat și la Timisoara. S-au stabilit specialiștii care pot urma acest masterat: asistent medical licențiat, balneofizioterapeut licențiat, medic licențiat.

În viitor, eforturile Asociației de Podiatrie se vor canaliza și pe pregătirea primelor generații de podiatrii în România, cât și pe stabilirea termenilor și condițiilor în care serviciile vor putea fi decontate de CNAS.