[SNMF] Picioare sănătoase pentru pacienții cu diabet!

02.04.2019





Picioare sănătoase pentru pacienții cu diabet!

Picioare sănătoase – șansa la o viață decentă!

Societatea Națională de Medicina Familiei este onorată să anunţe continuarea proiectului „Programul educațional pentru creșterea nivelului de informare a medicilor de familie asupra neuropatiei diabetice și a piciorului diabetic”, în perioada 2019-2020. Programul UNITED (Unique Diabetic Neuropathy and Diabetic Foot Education) a apărut din dorința și nevoia de a schimba soarta pacienților cu diabet, de a le crește șansa la o viață mai bună.

Acest proiect este realizat în parteneriat cu Asociația de Podiatrie şi se desfăşoară sub egida organizaţiei D-Foot International și susținut de Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, Federaţia Română de Diabet Nutriţie şi Boli Metabolice, Societatea Română de Neurologie, Asociaţia Română a Educatorilor în Diabet (ARED) şi Fast Fizio School.  

Importanţa elaborării unui program educaţional coerent, care să susţină dezvoltarea continuă a cunoştinţelor medicilor de familie în domeniul neuropatiei diabetice şi al piciorului diabetic, rezidă din complicaţiile severe ale acestor afecţiuni. Din păcate, în Romania numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare este în continuare foarte crescut. Medicii de familie doresc să îşi aducă aportul activ la schimbarea acestei situaţii prin abordarea mai ţintită şi mai aprofundată a problematicii piciorului diabetic. Numărul pacienților cu diabet este într-o continuă creştere, iar estimările arată că 60-70% dintre persoanele cu diabet vor dezvolta neuropatie diabetică sau pierdere a sensibilităţii la nivelul membrelor inferioare (1). Aceleaşi studii arată că 15% dintre persoanele cu diabet vor dezvolta în timpul vieţii cel puţin o ulceraţie şi că 4% dintre aceştia pot suferi o amputaţie.

În fiecare an, în lume, peste un milion de persoane cu diabet își pierd cel puțin o parte a piciorului ca urmare a unei complicații a diabetului (2).

În România, în fiecare an se efectuează peste 5.000 de amputaţii în rândul persoanelor cu diabet zaharat! În România, la fiecare 22 de minute, se produce o amputaţie din cauza diabetului (3).

Aceste drame trebuie împiedicate!

Programul UNITED a demarat în toamna anului 2017 și a avut ca obiective generale creșterea nivelului de cunoștințe și a abilităților practice a medicului de familie cu privire la neuropatia diabetică și piciorul diabetic.

Principalele repere în derularea acestui proiect au fost: definirea şi formarea echipei de formatori din rândul medicilor de familie, training-ul de specialitate realizat de leaderii de opinie în domeniu; cursurile online gratuite, de neuropatie diabetică şi picior diabetic pe platforma de e-Learning formaremedicală.ro, şi, în final, atelierele de formare practică a medicilor de familie din toate regiunile țării.

În anul 2018, în cadrul celor 37 de ateliere de formare susținute de cei 25 de medici de familie formatori au fost instruiți 818 de medici de familie de pe întreg teritoriul țării. Ţintele programului educaţional au fost: prevenirea, diagnosticul precoce, examinarea, tratarea și managementul neuropatiei diabetice, respectiv a piciorului diabetic. Cursurile online gratuite, Neuropatia Diabetică şi Piciorul Diabetic, au fost parcurse de un număr de peste 1.400 medici de familie.

Importanța problemei și interesul manifestat de colegi ne-au impulsionat să facem demersurile necesare pentru a putea continua acest program în perioada 2019-2020. Având alături același partener de bază, Asociația de Podiatrie, vom continua acest important proiect al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Înca din luna Februarie, au fost anunțate şi acreditate cele 32 de ateliere care se vor organiza, până în luna August 2019, în 26 de oraşe ale țării. Cursurile online gratuite sunt disponibile în continuare pe platforma de e-Learning www.formaremedicala.ro

Problemele de sănătate ale pacienților cu diabet sunt multiple, complicațiile acestei boli sunt covârșitoare. Știm acest lucru, știm că medicul de familie poate face diferența în îngrijirea acestor pacienți și, prin urmare, considerăm că este de datoria noastră ca medici şi ca societate profesională să ne implicăm.

 

Bibliografie:

1 Cosmina I. Bondor,1 Ioan A. Veresiu, Bogdan Florea, Etta J. Vinik, Aaron I. Vinik, Norina A. Gavan; Epidemiology of Diabetic Foot Ulcers and Amputations in Romania: Results of a Cross-Sectional Quality of Life Questionnaire Based Survey; Journal of Diabetes Research; Volume 2016 (2016), Article ID 5439521, 7 pages

2 P. J. Dyck, J. L. Davies, D. M. Wilson, F. J. Service, L. J. Melton, P. C. O’Brien. Risk factors for severity of diabetic polyneuropathy: intensive longitudinal assessment of the Rochester Diabetic Neuropathy Study cohort. Diabetes Care 1999 Sep; 22(9); 1479-1486. https://doi.org/10.2337/diacare.22.9.1479

3 Veresiu AI, Bondor CI, Florea B, Vinik EJ, Vinik AI, Gâvan NA. Detection of undisclosed neuropathy and assessment of its impact on quality of life: a survey in 25,000 Romanian patients with diabetes. J Diabetes Complications. 2015 Jul; 29(5):644-9.