Proiectul POINT - un cadru standardizat de competenţe în podiatrie

18.02.2019





Proiectul POINT este o colaborare între organizaţia D-Foot International şi Federaţia Internaţională a Podiatrilor (FIP-IFP) şi are scopul de a crea un cadru standardizat de competenţe în podiatrie care să fie utilizat în managementul piciorului diabetic.

Acest document este un consens multidisciplinar care identifică competențele cheie în podiatrie ce pot exista în echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanelor cu picior diabetic, indiferent dacă în această echipă este prezent un podiatru sau nu.

Există trei mari categorii de persoane care beneficiază de direcţiile oferite în documentul POINT.

În primul rând, e important ca echipele multidisciplinare care au în compoziţie un podiatru să cunoască punctele forte dar şi slăbiciunile pe care le au, în vederea îmbunătăţirii actului medical.

Apoi, clinicienii care doresc să formeze o echipă multidisciplinară şi care vor să cunoască competenţele în podiatrie de care au nevoie pentru a acoperi lipsa unui podiatru. Şi nu în ultimul rând, factorii de decizie sunt a treia categorie de persoane care e bine să fie informaţi cu privire la competenţele pe care un podiatru le poate aduce în managementul piciorului diabetic.

Documentul POINT detaliază 13 arii de practică în îngrijirea piciorului diabetic: competenţe generale, evaluare şi diagnostic, dermatologie, imagistică, farmacologie, tratamentul rănilor diabetice, boala vasculară periferică, neuroartropatia Charcot, îmbunătăţirea calităţii vieţii, prevenţia ulcerelor piciorului şi metoda offloading non-ulcerativă, neuropatia diabetică periferică dureroasă, chirurgie şi cercetare, audit şi leadership medical.

Un sumar al proiectului POINT poate fi accesat AICI