Interviu cu Dr. Ramona Colț



 

Interviu cu Dr. Ramona Colț

Medic specialist medicină de familie

Formator în Podiatrie

Doamna Doctor, care este rolul medicului de familie în depistarea, monitorizarea și îngrijirea piciorului diabetic?

Medicul de familie este specialistul care asigură asistența medicală primară și care, prin acțiuni preventive, educaționale și terapeutice, contribuie la promovarea stării de sănătate a individului și a familiei. Neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat. Prevalența raportată este între 16 și 66%. Două treimi (60-70%) dintre persoanele care suferă de diabet zaharat vor dezvolta neuropatie periferică sau își vor pierde sensibilitatea la nivelul picioarelor, în timpul vieții. Neuropatia diabetică reprezintă principalul factor de risc pentru ulcerul piciorului diabetic. Mai mult de 80% dintre amputațiile membrelor inferioare la pacienții cu diabet zaharat au la bază neuropatia diabetică. De aceea, rolul nostru, al medicilor de familie, este unul foarte important, aș spune de-a dreptul vital, în depistarea și îngrijirea persoanelor cu neuropatie diabetică și picior diabetic. Pentru că, fiind primii care intră în contact cu pacientul și fiind permanent în legătură cu ei, putem face screening în rândul acestora, pentru a depista precoce această complicație. Toți pacienții trebuie evaluați pentru neuropatie diabetică periferică, începând cu diagnosticul diabetului de tip 2 și la 5 ani după diagnosticul diabetului zaharat de tip 1 și cel puțin o dată pe an ulterior (conform American Diabetes Association 2017). De asemenea, suntem cei care putem face educația pentru piciorul diabetic, parte integrantă a managementului clinic al neuropatiei diabetice. Sunt o serie de măsuri, pe care pacientul cu diabet zaharat trebuie să le cunoască și, foarte important, să le aplice și avem, în acest sens, materiale educative pe care le distribuim pacienților în cauză. Recunoașterea precoce și inițierea tratamentului adecvat al neuropatiei diabetice și al piciorului diabetic pot îmbunătăți evoluția și calitatea vieții pacienților cu diabet zaharat.

Ce ar trebui să știe un medic de familie cu privire la piciorul diabetic?

În primul rând, noi, ca medici de familie, ar trebui să descălțăm pacientul cu diabet zaharat. Știu că pare un lucru banal, dar credeți-mă, este un lucru foarte important. Pentru că peste 90% dintre persoanele cu neuropatie diabetică și picior diabetic nu sunt conștiente că au această boală, această complicație. Sunt persoane, nu puține, care și-au pierdut sensibilitatea la nivelul picioarelor și nici măcar nu își dau seama de acest lucru. Mi s-a întâmplat să descalț pacientul și să îi găsesc în pantofi pioneze, cuie sau pietre, de care persoana în cauză nu știa și, implicit, nu îl deranjau. Evaluarea pentru neuropatia diabetică ar trebui să includă o anamneză atentă și o evaluare a sensibilității termice, tactile și vibratorii. Picioarele trebuie inspectate și apoi evaluată temperatura, pulsul și mobilitatea articulară. Trebuie căutate eventuale deformări ale picioarelor, precum și modificări tegumentare: calozități, piele uscată, fisurată, ulcerații, modificări de culoare, micoză interdigitală sau infecție (celulită). Testarea sensibilității termice se face cu ajutorul dispozitivului Tip Term, a sensibilității tactile cu monofilamentul, iar a celei vibratorii cu diapazonul calibrat sau vibratipul. Se mai pot face: evaluarea percepției discriminatorii (ascuțit-bont) prin testul înțepăturii – pin-prick (neurotips), a sensibilității tactile superficiale, cu un tampon de vată și evaluarea reflexelor – ahilean și rotulian. Toate aceste testări sunt cuantificate prin scorul Toronto modificat.

De ce credeți că este importantă echipa multidisciplinară care se ocupă de îngrijirea piciorului diabetic?

Stabilirea colaborării interdisciplinare este vitală în managementul neuropatiei diabetice și a piciorului diabetic. Echipa multidisciplinară ar trebui să cuprindă mai multe specialități și anume: medic de familie, diabetolog, neurolog, chirurg, chirurg vascular, dermatolog, asistent medical generalist și, nu în ultimul rând, un asistent medical specializat în podiatrie – podiatru. Toate aceste specialități sunt foarte importante, iar din colaborarea lor, pacientul nu are decât de câștigat. O mențiune aparte merită podiatrul, o profesie pentru care se fac de câțiva ani demersuri legale și care sunt convinsă că va schimba calitatea vieții pacienților cu diabet zaharat și neuropatie diabetică. Pentru că este cel care se va ocupa de: aprecierea factorilor de risc la nivelul picioarelor, educație specifică acestei patologii, evaluarea încălțămintei și recomandări referitoare la încălțăminte, tratamente specifice piciorului diabetic (tăierea unghiilor, înlăturarea calusurilor sau a tegumentului mort, tratamentul specific al pielii uscate), operațiuni de debridare ale ulcerațiilor (de înlăturare a țesutului mort), tratamentul infecțiilor și a ulcerațiilor sau tratamente conservative, de aplicare de pansamente specifice și speciale și a castingurilor (cizme gipsate).