Interviu cu Dr. Mihai Crețeanu Jr. - Tehnici Endovasculare - Simpozion Regional Multidisciplinar



 

Interviu cu Dr. Mihai Crețeanu Jr.

Coordonator Compartiment Radiologie Intervențională

Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou”, Suceava

În perioada 4-5 aprilie 2019, a avut loc la Suceava prima ediție a Simpozionului Regional Multidisciplinar de Tehnici Endovasculare. Manifestarea științifică a fost organizată de Societatea de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România (SNRIR), în parteneriat cu Academia de Știinte Medicale și Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași, și găzduită de Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. De altfel, printre partenerii științifici ai simpozionului s-au regăsit Asociația de Podiatrie, Societatea Română de Diabet, Nutriție şi Boli Metabolice, Societatea de Neurologie din România, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Chirurgie Vasculară, Universitatea Acibadem și Societatea de Radiologie și Imagistică Medicală din România. Coordonatorul simpozionului a fost Dr. Mihai Crețeanu Jr., Coordonator Compartiment Radiologie Intervențională al Spitalului Județean de Urgență Suceava.

Domnule Doctor, aţi fost coordonatorul simpozionului de Tehnici Endovasculare. Ce noutăţi a adus acest simpozion?

Simpozionul Regional Multidisciplinar de Tehnici Endovasculare, de la Suceava, a adus în atenția participanților date de ultimă oră din domeniul radiologiei intervenționale, însă și din domenii conexe. S-a bucurat de prezența unora dintre cei mai renumiți specialiști la nivel internațional, cum ar fi: Prof. Univ Dr. Muzaffer Olcay Çizmeli, profesor de radiologie în cadrul Acibadem University, Turcia, Dr. Mariano Palena, directorul Departamentului de Radiologie Intervențională al Policlinicii Abano Terme, Italia, cât și Dr. Rolf Dammrau, chirurg cardiovascular, Dueren, Germania. În cea de-a doua zi a evenimentului, a fost organizat și un workshop pe tratament hibrid al patologiei aortice. Tot cu prilejul desfășurării Simpozionului Regional Multidisciplinar de Tehnici Endovasculare, a fost prezentată și faza a doua a proiectului ”Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare și crearea de noi infrastructuri” a Academiei de Științe Medicale. Proiectul, co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, își propune creșterea capacității de cercetare-dezvoltare în domeniul angiografiei a 17 unități medicale din România, din cadrul clusterului emergent AngioNET.

Care au fost principalele teme abordate în cadrul evenimentului?

Printre principalele teme abordate în cadrul evenimentului științific s-au regăsit și cele legate de accidentul vascular cerebral ischemic acut, ischemia critică a piciorului diabetic, realitatea din sistemul de sănătate și subfinanțarea procedurilor endovasculare. Accentul a căzut pe aceste teme în contextul în care accidentul vascular cerebral reprezintă o adevărată problemă de sănătate publică în țara noastră. Mai mult, este și a doua cauză de mortalitate și dizabilitate în rândul populației, iar din acest an Ministerul Sănătății extinde programul prin care pacienții cu accident vascular cerebral pot beneficia de tromboliză intravenoasă în primele 4-5 ore de la apariția simptomelor, de la 10 spitale la 43. În plus, Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava are o echipă completă de radiologi intervenționiști, prin alăturarea medicilor radiologi Emanuel Gavriliuc și Cătălin Lulciuc. Programul de accident vascular ischemic acut va funcționa full-time la Suceava. Iar în data de 27 februarie 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial competența de radiologie intervențională, care va defini mult mai bine rolul pe care îl au medicii radiologi în practica medicală.

Care este colaborarea cu Asociația de Podiatrie?

Colaborarea cu Asociaţia de Podiatrie este una foarte strânsă. La Centrul Judeţean Antidiabetic Suceava, medicii diabetologi au acces la cele mai moderne tehnici de diagnostic și tratament în îngrijirea persoanelor cu diabet. Subliniez acest aspect pentru că, persoanele pe care le tratăm sunt pacienți extrem de dificili, cu ischemie critică, care sunt propuși de obicei pentru o amputație majoră. În Centrul de la Suceava, li se oferă o șansă de a menține membrul inferior sau de a avea o amputație limitată la un deget, două degete sau cel mult la nivelul antepiciorului. În momentul de față, la Suceava, s-a închegat o adevărată echipă multidisciplinară, care pe lângă diabetologi are și chirurgi vasculari, ortopezi, neurologi, radiolog intervenţionist și asistenţi educatori. Majoritatea au participat la cursurile şi congresele Asociaţiei de Podiatrie şi au acumulat cunoştinţe şi tehnici noi pentru dezvoltarea profesiei de PODIATRU, atât de necesară, în îngrijirea corectă a piciorului in general, si a piciorului diabetic in special. Suntem bucuroşi că la sfârşitul anului 2018, Asociaţia de Podiatrie a primit aviz favorabil pentru ca profesia de Podiatru sa fie introdusa in Codul Ocupatiilor din Romania.

Ce îmi puteţi spune despre intervenţia chirurgicală care a avut loc în timpul simpozionului?

În cadrul simpozionului științific, am avut și prima intervenţie de tratament endovascular al anevrismului de aortă abdominală, la un pacient de 60 de ani, cu multiple boli asociate și cu iminență de ruptură aortică. Din echipa multidisciplinară care a realizat intervenția alături de mine au făcut parte Dr. Igor Nedelciuc - medic primar cardiologie intervenţională, de la clinicile Arcadia Iași, Dr. Rolf Dammrau, Dr. Adrian Mănesc - chirurg vascular la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timișoara și Dr. Dorin Stănescu- medic anestezist la Spitalul de Urgenţă Suceava.

Ştim că în cadrul simpozionului aţi lansat şi un site. Despre ce este vorba?

În cadrul evenimentului științific, am lansat site-ul Societăţii de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională www.snrir.ro, o platformă online educativă și de formare medicală continuă adresată membrilor Societății, dar și medicilor, în general, și oamenilor de știință cu preocupări în domeniul radiologiei intervenționale. Prin intermediul acestui site ne dorim să venim în ajutorul pacienţilor prin oferirea de informații cu privire la procedurile de radiologie intervențională și afecțiunile ce pot fi tratate în acest mod. Amputaţia este un marker al calităţii managementului piciorului diabetic, datorat educaţiei inadecvate a pacientului, prezentării acestuia cu întârziere la consultul medical, dar şi resurselor insuficient alocate pentru piciorul diabetic. Însă, abordarea în echipă a acestei afecţiuni este esenţială pentru succesul terapeutic.