Interviu cu Dr. Gabriela Creţeanu - Curs de Ingrijire a Piciorului Diabetic pentru Asistente Medicale



 

Interviu cu Dr. Gabriela Creţeanu

Şef Secţie Diabet

Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou”, Suceava

Doamna Doctor, în data de 4 aprilie 2019, a avut loc la Suceava un curs de ingrijire a piciorului diabetic pentru asistente medicale. De ce sunt necesare aceste cursuri pentru asistentele medicale?

Aceste cursuri de podiatrie, mai precis de ingrijire a piciorului diabetic sunt organizate de Asociatia de Podiatrie, si sunt esențiale. Am convingerea că, cu ajutorul acestei formări profesionale, în câțiva ani se vor face pasi multi in cresterea calitatii ingrijirii persoanelor cu diabet, si in sensul de a reduce și mai mult numărul picioarelor cu leziuni grave. În plus, ne bucurăm că Asociaţia de Podiatrie a reusit sa obtina aviz favorabil pentru ocupatia de Podiatru în ţara noastră.

Ce se întâmplă în cadrul centrului Antidiabetic de la Suceava?

În cadrul centrului Antidiabetic de la Suceava, avem o echipă multidisciplinară de îngrijire a piciorului persoanei cu diabet, care este alcătuită din diabetologi, neurologi, chirurg generalist, chirurg vascular şi radiolog intervenționist, cât și psiholog. Este extrem de important să avem o echipă de educatori bine pregătiți, care să asigure un program de educație structurat, care se aplică nu numai la pacienţii internați, ci și în ambulatoriu. Când un pacient cu valorile glicemice necontrolate este internat în cadrul secției, el este monitorizat din punct de vedere metabolic și se intervine cu tratament insulinic. Însă, pe lângă toate acestea, echipa de educatori îi explică pacientului toate tehnicile de folosire a dispozitivelor insulinice, de monitorizare a glicemiilor, tehnici de gastrotehnie și îl învață ce înseamnă o îngrijire corectă a piciorului persoanei cu diabet. 

Cât de important este rolul podiatrului în echipa de îngrijire a piciorului diabetic?

Rolul podiatrului în echipa de îngrijire a piciorului diabetic este esențial, alături de diabetolog, de chirurgul vascular și de psiholog. Pe lângă cunoștințele de specialitate in sensul managementuluim piciorului la persoanele cu diabet, mai precis in prevenirea, tratarea si recuperarea piciorului la aceste persoane, el trebuie să fie empatic, să aibă capacitatea de a face demonstrații practice pacienților, să aibă chiar un dar oratoric special și să poată culege informații utile de la pacienți. În clinica noastră, avem asistenți care au participat la cursurile de ingrijirea a piciorului organizate de Asociaţia de Podiatrie.

Cum se implică echipa de la Suceava în îngrijirea piciorului diabetic?

Piciorul diabetic este de fapt un cumul de afecțiuni, pentru că în cadrul lui se regăsesc neuropatia (afectarea fibrelor nervoase), arteriopatia diabetică (care înseamnă prezența leziunilor de ateroscleroză la nivelul vaselor), există deformări, dar cel mai grav este atunci când apare ulcerația – iar dacă peste aceasta se suprapune infecția, poate fi nevoie de până la 12 ore de intervenție pentru ca pacientului să i se salveze chiar și o falangă. Noi, ca echipă de diabetologi, împreună cu podiatrii pe care îi vom forma intr un viitor apropiat, va trebui să depunem eforturi să educăm în primul rând lumea medicală – chirurgi, colegii interniști și cardiologi, medicii de familie și pe toți cei care au legătură cu domeniul medical, cu privire la tot ce înseamnă si implica ingrijirea piciorului la persoanele cu diabet. Persoanele cu diabet zaharat sunt speciale datorită complexităţii bolii de care suferă, de aceea abordarea multidisciplinară a acestei afecţiuni este esenţială pentru succesul terapeutic. Membrii echipei de îngrijire a piciorului diabetic trebuie să comunice foarte bine unul cu celălalt. Fiecare dintre ei își cunoaște rolul şi gradul de implicare, iar aceste abilităţi de comunicare se extind către pacienţii care, în schimb, înţeleg atât de diferit boala de care ei suferă.