Diabetul zaharat și complicațiile lui – ucigașii silențioși ai omenirii



Curs SRDNBM – ediția Suceava

 

În data de 23 februarie, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM) a organizat la Suceava prima ediție din 2019 a cursului SRDNBM, cu tema „Diabetul zaharat și complicațiile lui – ucigașii silențioși ai omenirii”. Deschiderea ediţiei de la Suceava a fost făcută de Prof. Dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice şi Dr. Gabriela Crețeanu, Coordonatorul local al Cursului SRDNBM. Evenimentul a venit în întâmpinarea nevoii unei abordări multidisciplinare în îngrijirea persoanelor cu diabet și s-a axat pe dezvoltarea practicii medicale a specialiștilor implicați în managementul acestei afecțiuni. Speakerii cursului SRDNBM au fost: Prof. Dr. Maria Moța (Craiova), Prof. Dr. Gabriela Radulian (București), Conf. Dr. Ioan Andrei Vereșiu (Cluj-Napoca), Șef Lucrări Dr. Lidia Arhire (Iași), Conf. Dr. Cornelia Bala (Cluj-Napoca), Prof. Dr. Doina Catrinoiu (Constanța), Dr. Ramona Camelia Caziuc (Suceava), Dr. Anca Cerghizan (Cluj-Napoca), Șef Lucrări Dr. Claudiu Cobuz (Suceava), Dr. Emil Robert Gavriliuc (București), Prof. Dr. Mariana Graur (Iași), Conf. Dr. Cristian Guja (București), Dr. Anca Hâncu (București), Conf. Dr. Bogdan Mihai (Iași), Conf. Dr. Laura Mihalache (Iași), Prof. Dr. Eugen Moța (Craiova), Șef Lucrări Dr. Anca Pantea Stoian (București), Conf. Dr. Bogdan Timar (Timișoara), Conf. Dr. Adrian Vlad (Timișoara).

 

Interviu cu Prof. Dr. Romulus Timar

Președintele Societății Române de Nutriție și Boli Metabolice

Domnule Profesor, care sunt ultimele noutăți în managementul clinic al diabetului zaharat conform ultimelor actualizări ale ghidurilor internaționale? 

Cele mai noi recomandări sunt cele cuprinse în raportul comun elaborat de către Asociația Americană de Diabet (ADA) și Asociația Europeană pentru Studiul Diabetului (EASD), în toamna anului 2018, și care vizează o schimbare de paradigmă în tratamentul diabetului. Mai exact, documentul de consens al celor două organizații punctează nevoia unei îngrijiri centrate pe pacient. Principalele obiective sunt prevenirea complicațiilor și optimizarea calității vieții persoanelor cu diabet. Astfel, potrivit recomandărilor ADA-EASD, în stabilirea planului de îngrijire trebuie să fie luate în calcul caracteristicile individuale ale fiecărei persoane (de la masa corporală, la istoricul bolii și evoluția acesteia), preferințele personale, iar decizia să fie luată împreună cu persoana în cauză. Intervenția terapeutică trebuie să fie completată de monitorizarea continuă a evoluției pacientului și de suport din punct de vedere mental, din punct de vedere al toleranței și aderenței la tratament, alături de monitorizarea nivelului glucozei din sânge, a masei corporale, a planului nutrițional, a activității fizice și de consiliere în vederea renunțării la fumat, dacă este cazul. De asemenea, pentru prima dată, raportul comun ADA-EASD, include recomandări farmacologice specifice bazate pe profilul individual al pacientului și pe istoricul medical, care trebuie făcute ținând cont de comorbidități, precum ar fi boala aterosclerotică, insuficiența cardiacă, boala renală, masa corporală, riscul de hipoglicemie, dar având în vedere, totodată, și posibilitățile financiare ale persoanei cu diabet. Un element extrem de important subliniat în cadrul documentului se referă la nevoia de a asigura acces tuturor persoanelor cu diabet la programe educaționale orientate pe autogestionarea afecțiunii, pentru a le ajuta să treacă peste provocările de zi cu zi pe care le poate genera diabetul, astfel încât, în final să se îmbunătățească aderența la planul terapeutic. 

Care au fost temele dezbătute în cadrul cursului SRDNBM de la Suceava? 

Temele dezbătute în cadrul cursului SRDNBM au avut o abordare complexă raportată la problematica diabetului zaharat. Au acoperit atât aspecte fundamentale legate de managementul afecțiunii propriu-zise, cât și în relație cu complicațiile asociate, la nivel cardiovascular, renal sau la nivelul picioarelor. Astfel, specialiștii prezenți la eveniment în calitate de speakeri – vorbim atât despre diabetologi, cât și despre profesioniști din specialități medicale conexe – au adus în prim plan aspecte importante pentru practica clinică a medicilor implicați în îngrijirea persoanelor cu diabet zaharat, precum: prevenția primară și abordările terapeutice moderne în diabetul zaharat tip 2, importanța controlului glicemic la persoanele cu această formă de diabet, actualitățile în tratamentul insulinic, rolul terapiei medicale nutriționale la persoanele cu diabet zaharat tip 2, respectiv la persoanele care au asociată boala cronică de rinichi, managementul obezității în diabetul tip 2, diabetul zaharat și sarcina, impactul medicației antidiabetice asupra riscului cardiovascular, beneficiile cardiovasculare ale chirurgiei metabolice, noi abordări în boala renală diabetică, managementul neuropatiei diabetice, rolul podiatriei în managementul diabetului zaharat, tratamentul endovascular sau educația terapeutică în diabetul zaharat.

Ce proiecte mai are în derulare Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice pentru acest an?

Toate proiectele pe care le derulăm și pe care le avem în plan sunt axate pe asigurarea unei îngrijiri cât mai bune pentru persoanele cu diabet zaharat din România. Educația constituie baza fundamentală pentru îmbunătățirea îngrijirii pacienților noștri, iar în cadrul noii strategii a Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, extinderea programelor de educație medicală reprezintă una dintre priorități. Astfel, alături de Congresul SRDNBM, din 22-25 mai, care este cel mai important eveniment științific din domeniul diabetului, în România, continuăm seria cursurilor regionale ale SRDNBM cu edițiile Craiova (în aprilie) și Galați (în iunie). Va urma, de asemenea, un curs dedicat tratamentului diabetului tip 1 la copil și tânăr, realizat împreună cu Fundația ,,Cristian Șerban” pentru ajutorarea copiilor bolnavi Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Victor Babeș” Timișoara, Clinica de Diabet, Nutritie și Boli Metabolice Timișoara și Centrul Medical ,,Cristian Șerban” Buziaș, precum și Campania Națională „Controlează-ți Diabetul”, care înglobează atât activități de educație medicală continuă, cât și activități de informare și conștientizare pentru educația persoanelor cu diabet în ceea ce privește importanța controlului afecțiunii, dar și a populației generale cu privire la diabetul zaharat și la factorii de risc. În același timp, un capitol important din strategia Societății îl reprezintă sprijinirea educației și dezvoltării profesionale a tinerilor medici diabetologi, cei care înseamnă viitorul Societății și viitorul specialității de diabet. În acest sens, anul acesta am demarat „Diabetes Science School”, un eveniment de tip training intensiv, organizat în parteneriat cu Societatea Română de Biostatistică și Metodologia Cercetării Științifice Medicale, care își propune pregătirea tinerilor medici diabetologi, implicați sau care vor fi pe viitor implicați în cercetarea științifică medicală din aria de interes a diabetului zaharat, nutriției și a bolilor metabolice din România. 

 

Interviu cu Dr. Gabriela Crețeanu

Doamna Doctor, în calitate de coordonator local, care au fost punctele cheie ale primei ediții a cursului SRDNBM?

A fost primul curs din acest an organizat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și m-a bucurat faptul că am avut o participare numeroasă, peste 250 de persoane. A fost un curs al interdisciplinarității în ceea ce privește îngrijirea persoanei cu diabet. Însă, important a fost faptul că am avut o prezență ridicată din toate specialitățile: diabetologi, interniști, cardiologi, chirurgi, medici de familie, din toată zona nu doar din Suceava, ci și din Iași, Târgu Neamț, Botoșani. Au fost medici care și-au dorit să vină pentru că aici s-a întrunit floarea și crema diabetologiei românești. 

În cadrul cursului au fost dezbătute şi teme despre piciorul diabetic. În ce constă îngrijirea acestuia?

Așa cum se poate observa, pentru Suceava, Centrul de Îngrijire a Piciorului Diabetic este chiar o unitate de referință. În ultimii șase ani, am reușit să obținem o serie de performanțe. Suntem deja recunoscuți în țară, avem pacienți de la Constanța, București, Timișoara, Cluj sau Botoșani, care vin la noi pentru că doresc un consult de calitate. Nu trebuie să trecem cu vederea faptul că înaintea amputării, chiar și a celei mai mici falange, angiografia este foarte importantă. Sper ca întreaga lume medicală care vede un picior să știe și să înțeleagă acest aspect.

Care sunt factorii de risc ce duc la apariția piciorului diabetic?

În primul rând, vorbim de un dezechilibru al diabetului, apoi de o neînțelegere a prevenției. Sunt lucruri simple pe care le putem face ca să prevenim apariția acestei complicații. Aceste lucruri țin de educație în ceea ce privește îngrijirea piciorului. De asemenea, piciorul unei persoane cu diabet trebuie urmărit în mod frecvent, iar această monitorizare trebuie făcută de asistenții educatori. Pe de altă parte, la apariția piciorului diabetic contribuie în mare măsură și bolile conexe, dislipidemiile, poziția piciorului, obezitatea. Din momentul diagnosticului, pacientului cu diabet trebuie să i se explice cât de importantă este îngrijirea piciorului. Și nu doar pacientului în cauză trebuie să i se explice, ci și celorlalte persoane care nu au diabet, dar cărora li se poate descoperi boala abia după ce au făcut o leziune la nivelul piciorului. Iar noi acest lucru l-am implementat la nivelul colegilor și al Centrului Județean de Diabet Suceava.

Care este mesajul dumneavoastră pentru participanţii la curs?

Le urez tuturor succes! Și sper ca din intervenția fiecărui speaker să fi luat cu sine un mesaj pe care să îl aplice în practica curentă. De asemenea, îmi doresc ca această manifestare să fie de bun augur pentru toate celelalte evenimente ale Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din 2019.

 

Interviu cu Prof. Dr. Gabriela Radulian

Presedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică

Doamna Profesor, care sunt concluziile primei ediții din 2019 a cursului SRDNBM desfășurat la Suceava?

A fost o deosebită onoare ca Societatea de Neuropatie Diabetică să fie prezentă la primul curs al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice organizat la Suceava, în contextul în care participanții la eveniment nu au fost doar medici diabetologi, ci și medici din alte specialităţi din Suceava și din zonele limitrofe, implicați și în îngrijirea pacienţilor cu neuropatie diabetică. Datorită acestei abordări multidisciplinare, Societatea de Neuropatie Diabetică și-a dorit să prezinte, în cadrul cursului, ceea ce înseamnă managementul pacientului cu neuropatie diabetică în anul 2019. Astfel, am abordat mai întâi screening-ul neuropatiei diabetice, apoi am prezentat câteva elemente clinice care pot defini simptomatologia neuropatiei diabetice şi, nu în ultimul rând, am discutat despre diagnosticul pe care îl poate realiza oricine în cabinetul său. Trebuie menționat, de asemenea, că odată identificată neuropatia diabetică ne dorim ca acești pacienți să fie îndrumați cât mai rapid către medicii specialiști, fie că vorbim de neurolog, fie că vorbim, atunci când neuropatia asociază deja prezența leziunilor sau ulcerațiilor, de medicii chirurgi sau chirurgi vasculari. Iar atunci când vorbim de piciorul Charcot, să fie evaluati și de către colegii ortopezi. În consecinţă, putem realiza un diagnostic cât mai precoce al neuropatiei și putem evita complicațiile, care va conduce, în acest mod, la un risc cât mai mic de amputații.

Pentru că ați amintit de amputații, cum putem preveni mai exact astfel de evenimente invalidante?

Din punctul meu de vedere, prevenția este cheia succesului. Pentru că îngrijirea piciorului diabetic pornește, așa cum rezultă chiar din Consensul ADA-EASD din cadrul Congresului European de Diabet, de la o abordare centrată pe pacient. Și nu vorbim numai de managementul per se al controlului metabolic. Acest aspect poate fi extrapolat și în ceea ce privește piciorul diabetic. Dacă pacientul își urmărește în mod constant prezența anumitor leziuni și le semnalează imediat medicului specialist, atunci riscul de amputație devine mult mai redus.

Cât de important este să existe și o abordare terapeutică în prevenția amputației?

Este foarte important pentru noi toți ca în îngrijirea persoanelor cu neuropatie să avem și o abordare terapeutică, pentru că prevenția amputației înseamnă, în contextul existenței neuropatiei, și un tratament adecvat. Nu mă refer doar la îngrijirea locală a leziunilor, ci la un tratament de tip patogenetic utilizând acidul alfa lipoic și benfotiamina. În situația în care neuropatia este asociată cu prezența durerii, atunci algoritmul terapeutic prezent în ghiduri impune și asocierea, la recomandarea neurologului, de Gabapentin, Pregabalin sau Duloxetine. Tratamentul durerii neuropate este foarte important în contextul în care acest tip de durere, mai ales în condițiile în care intensitatea ei este predominant nocturnă, determină scăderea calităţii vieții, afectează chiar inserția socială şi scade randamentul profesional. Așadar, este important din toate punctele de vedere să realizăm un management complet și complex al neuropatiei diabetice.

 

Interviu cu Dl. Conf. Dr. Ioan Vereşiu

Preşedintele Asociaţiei de Podiatrie

Domnule Conferenţiar, care este rolul podiatrului în echipa multidisciplinară de îngrijire a piciorului diabetic?

Podiatrul este un membru cheie al echipei multidisciplinare dedicate îngrijirii piciorului diabetic. Această echipă trebuie să cuprindă pe lângă diabetolog și chirurg, asistenți medicali, educatori în diabet și alte specialități medicale (medicină de familie, neurologie, radiologie), precum şi fiziokinetoterapeut. Podiatrul este acel profesionist care se ocupă de îngrijirea picioarelor din toate punctele de vedere, de la prevenirea şi tratamentul afecţiunilor picioarelor, la reabilitarea acestora în cazul diverselor afecţiuni. Federaţia Internaţională de Diabet estimează că, prin includerea podiatrilor în echipa multidisciplinară care îngrijeşte atât piciorul diabetic, cât şi piciorul cu alte afecţiuni, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85%.

De ce este importantă îngrijirea piciorului diabetic?

Una dintre preocupările majore ale podiatriei este piciorul diabetic. Îngrijirea piciorului, mai ales pentru un pacient cu diabet, s-a dovedit, din păcate, dintotdeauna foarte importantă, pentru că orice neatenție, cât de mică, poate fi urmată de un lanț de evenimente şi care se soldează cu pierderea piciorului și câteodată chiar cu pierderea vieții. Aşadar, tot ceea ce face un pacient și personalul medical din jurul lui pentru îngrijirea picioarelor are, de fapt, ca obiectiv evitarea ulcerațiilor și amputațiilor, care sunt printre cele mai mutilante probleme de sănătate pentru pacient. În plus, datele, inclusiv de la noi, arată că este o patologie foarte costisitoare, care printr-o bună gestionare ar putea aduce economii mari sistemului public de sănătate.

Care sunt factorii care influențează o decizie de amputație?

De multe ori, atunci când este făcută pe criterii bine elaborate, amputația poate reprezenta modalitatea de a salva parte importantă din picior, de a păstra cât mai mult funcționalitatea, de a face o proteză ușor de adaptat, de individualizat. Într-o echipă care colaborează, criteriile pot fi foarte bine stabilite și atunci un pacient ajunge la decizia de a se efectua sau nu o astfel de intervenție, într-un mod informat și corespunzător. De altfel, cu toții știm cât de invalidantă este o astfel de intervenție în momentul în care au fost epuizate toate celelalte resurse de a păstra cât mai mult din picior. 

Ce ne spun datele din literatură cu privire la numărul amputaţiilor?

În lume, la fiecare 20 de secunde, un picior este amputat din cauza diabetului. În România, se estimează că, aproape la fiecare oră are loc o amputaţie în rândul persoanelor cu diabet, cu o medie de 14 de amputaţii pe zi, iar studiile arată că, în urma unei amputaţii majore, 50% dintre pacienţi vor avea o nouă amputaţie la celălalt picior, în următorii 2 ani.

Asociatia de Podiatrie militează pentru educarea la nivel naţional a pacienţilor în vederea informării cu privire la  complicaţiile piciorului diabetic ce pot conduce la amputaţie.