România se aliniază statelor în care podiatria este o profesie recunoscută oficial



Interviu cu Dr. Norina Alinta Gâvan

Președinte-fondator Asociaţia de Podiatrie

În prezent, țara noastră se numără printre cele peste 20 de state din întreaga lume în care profesia de podiatru este recunoscută oficial. Acest lucru este posibil datorită eforturilor depuse de Asociația de Podiatrie în acest sens. Ministerul Muncii a dat aviz favorabil solicitărilor Asociației, în luna decembrie 2018.

Doamna Gâvan, Ministerul Muncii a dat aviz favorabil demersurilor dumneavoastră cu privire la profesia de podiatru în țara noastră. Ce reprezintă pentru Asociația de Podiatrie acest lucru, dar și pentru pacienți?

Ne bucurăm nespus că am reușit, într-un final, să aducem profesia de podiatru în România, în mod oficial. Nu a fost ușor, ne-am luptat din răsputeri să facem factorii de decizie să înțeleagă cât de necesară este această profesie. Ne-am făcut un plan, am susținut întâlniri în acest domeniu, am adus invitați de renume în podiatrie din străinătate, practic ne-am luptat pe toate căile să aducem în atenție importanța podiatriei și a podiatrului. Și, iată, am încheiat anul 2018 cum nu se putea mai frumos, cu o veste deosebită, care ne demonstrează că eforturile noastre nu au fost în zadar, iar factorii de decizie au înțeles că avem nevoie de podiatri și în România. Pentru Asociația de Podiatrie este o reușită, încă un deziderat atins. Însă, beneficiul cel mai mare este al pacientului pentru că el este, de fapt, beneficiarul direct al îngrijirilor oferite de podiatri.

Cum va fi înregistrată în COR profesia de podiatru?

Potrivit documentului eliberat de Ministerul Muncii, profesia de podiatru va avea codul 226926 și va fi introdusă în grupa de bază 2269 ”Specialiști în domeniul sănătății neclasificați în grupele de bază anterioare”.

Putem spune că odată cu recunoașterea oficială a profesiei de podiatru echipa de îngrijire a piciorului diabetic devine completă?

Într-adevăr, odată cu recunoașterea podiatrilor în mod oficial putem spune că vom avea echipe complete de îngrijire a persoanelor cu diabet zaharat și picior diabetic, cel puțin în centrele mari. Ne dorim ca astfel de echipe să existe peste tot și să le putem oferi pacienților o îngrijire de calitate și șansa de a putea păși cu ambele picioare. O îngrijire adecvată duce la o reducere a numărului de amputații cauzate de diabet. Să nu uităm că undeva în lume, la fiecare 20 de secunde, o persoană își pierde un membru din cauza diabetului zaharat.

Care sunt avantajele pe care le aduce un podiatru în echipa multidisciplinară de îngrijire a piciorului diabetic?

Înainte de toate trebuie subliniat faptul că 8 din 10 amputații ar putea fi evitate dacă se realizează o simplă examinare clinică a picioarelor. Descălțarea pacientului este esențială. Includerea podiatrului în echipa multidisciplinară de îngrijire a piciorului diabetic poate contribui semnificativ la reducerea ratei amputațiilor. Iar asta cu atât mai mult în contextul în care peste 60% dintre pacienții cu diabet zaharat din România au și neuropatie diabetică, iar anual se efectuează peste 5.000 de amputații în rândul acestor persoane. Podiatrul este cel care se ocupă de îngrijirea picioarelor la persoanele cu diabet, dar și în rândul populației generale, având o pregătire medicală în acest sens. El este specialistul care identifică eventualii factori de risc la nivelul picioarelor, realizează screening-ul neuropatiei diabetice și arteriopatiei, face educație cu privire la îngrijirea corectă și sănătatea picioarelor, face prevenție, oferă tratamente specifice piciorului diabetic, evaluează încălțămintea și face recomandări cu privire la aceasta și îndrumă pacienții spre alte specialități atunci când situația o impune. Așadar, podiatrul are un rol esențial în echipa multidisciplinară de îngrijire a piciorului și ne bucurăm enorm că am putut aduce și în România această profesie.

Acum că această profesie a fost recunoscută oficial, ce își propune Asociația de Podiatrie în acest sector?

Odată ce ocupația de podiatru este introdusă în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) prin acel ordin comun semnat de ministrul Muncii și președintele Institutului Național de Statistică și publicat în Monitorul Oficial, Asociația de Podiatrie cu siguranță nu se va opri aici. Vom depune în continuare toate eforturile ca această ocupație să se dezvolte cât mai mult în țara noastră, să căpătăm experiență și să ne putem mândri cu un număr cât mai mic de amputații.