Al II-lea Congres al Asociației de Podiatrie



„De ce Podiatria în România?”

 

În luna iunie, Asociaţia de Podiatrie a organizat cel de-al II-lea Congres de Podiatrie din România cu participare internaţională. Temele dezbătute în cadrul congresului au fost despre biomecanica piciorului, anatomia funcțională a piciorului, condițiile dermatologice ale membrelor inferioare, infecțiile în cazul piciorului diabetic, rolul biofilmelor în tratarea piciorului diabetic, precum și educarea persoanelor diagnosticate cu diabet care prezintă picior diabetic. Evenimentul s-a adresat medicilor din specialitățile chirurgie generală și chirurgie vasculară, diabet zaharat, neurologie, ortopedie, dermatologie, reumatologie, medicină de familie și medicină sportivă, precum și asistenților și fiziokinetoterapeuților. La deschiderea congresului a fost prezent și Tiberiu Gabriel Dobrescu - Președintele Autorității Naționale pentru Calificări. Lectorii, profesionişti din domeniul podiatriei recunoscuţi la nivel mondial, au fost: David Dunning (Marea Britanie) - Podiatru, Fost Preşedinte al Colegiului Podiatrilor din Anglia, Conf. Dr. Alfred Gatt (Malta) – Podiatru, Președinte al Rețelei Europene pentru Educație Superioară în Podiatrie, Prof. Frank Bowling (Marea Britanie) - Chirurg podiatru, doctor în podiatrie, Prof. Nachi Chockalingam (Marea Britanie) - Podiatru, Profesor Biomecanică Clinică, Universitatea Staffordshire, Neil Reeves (Marea Britanie) – Podiatru, Universitatea Metropolitană din Manchester, Sharon Rees (Marea Britanie) – Profesor Asociat la London South Bank University, Conf. Dr. Cynthia Formosa (Malta) - Podiatru, decan al Facultății de Podiatrie din Malta. Acestora li s-au alăturat specialişti români cu experienţă în managementul multidisciplinar al piciorului diabetic: Conf. Dr. Ioan Vereşiu, Prof. Dr. Mihai Ionac, Prof. Dr. Mihai Berteanu, Conf. Dr. Cornelia Bala, Şef Lucrări Dr. Eduard Catrina, Dr. Mihai Crețeanu Jr., Dr. Iozefina Botezatu, Dr. Daniel Cosma şi Fiziokinetoterapeut Iulia Drăgoi Iovanca. Asociația de Podiatrie își propune promovarea podiatriei în România, dezvoltarea și recunoașterea meseriei de podiatru, alături de informarea și educarea populației în domeniul îngrijirii picioarelor.

 

Interviu cu Dna. Dr. Norina Alinta Gâvan

Fondator al Asociației de Podiatrie

Doamna Gâvan, ce ne puteți spune despre cea de-a doua ediție a Congresului de Podiatrie?

Congresul de Podiatrie a devenit o tradiţie ultimelor cercetări şi descoperiri în domeniul medical al îngrijirii piciorului, în general, şi în special  a  piciorului diabetic, cu o atenţie maximă pe importanţa dezvoltării profesiei de podiatru în România. Persoana cu diabet are nevoie de o îngrijire aparte, realizată de o echipă multidisciplinară, din care să facă parte medici, asistenţi medicali, educatori în diabet, şi în special, un podiatrul. Îngrijirea specializată a piciorului diabetic, făcută de un podiatru, poate să reducă semnificativ riscul de amputație, sa reduca costurile de ingrijire şi să optimizeze calitatea îngrijirii pe care o primeşte persoana cu diabet. 

Care este numărul podiatrilor la nivel mondial?

În lume, îşi desfăşoară activitatea peste 100.000 de podiatri care se ocupă de toate problemele piciorului, inclusiv de pacienţii cu unghii încarnate, monturi, deformări ale degetelor, probleme ale pielii de la nivelul piciorului, pacienţi cu o sănătate precară a piciorului în general. În luna mai a acestui an, membrii Federaţiei Internaţionale a Podiatrilor au adoptat o definiţie unitară a podiatriei, care să fie folosită în toate ţările membre. Podiatria este acea profesie a științelor medicale dedicată cercetării, prevenirii, diagnosticării și tratamentului deformărilor, patologiei și leziunilor piciorului și structurilor aferente – în relație cu întregul corp, precum și cu manifestările bolilor sistemice – cu ajutorul tuturor sistemelor și tehnologiilor adecvate, folosindu-se de cunoștințe științifice și profesionale specializate. Podiatrul este profesionistul din domeniul sănătăţii care poate trata și ameliora aceste probleme și care are rolul de a consilia pacienții în legătură cu îngrijirea corectă a picioarelor.

 

Interviu cu Dl. Tiberiu Gabriel Dobrescu

Președintele Autorității Naționale pentru Calificări

Domnule Dobrescu, ați participat la deschiderea Congresului de Podiatrie. În calitate de Președinte al Autorității Naționale pentru Calificări, care credeți că sunt pașii necesari pentru includerea profesiei de Podiatru în nomenclator?

Ocupația de podiatru nu există în România înregistrată ca ocupație în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR). Însă ocupația de podiatru  a putut fi identificată la nivel european, în urma verificărilor în ESCO (Clasificarea europeană a aptitudinilor/competențelor, calificărilor și ocupațiilor - https://ec.europa.eu/esco/portal), care ia în considerare și clasificarea internațională standard a ocupațiilor (ISCO). Clasificarea internațională standard a ocupațiilor din România a fost preluată în România până la nivel de grupă de bază (cod 4 cifre). La nivel internațional, conform clasificării ISCO, ocupația de podiatru  se  încadreaza în grupa de bază – 2269 Specialiști în domeniul sănătății, neclasificați în grupele de bază anterioare, care face parte din grupa minoră 226 Alți specialiști în domeniul sănătății, încadrată în grupa sub-majoră 22 - Specialiști în domeniul sănătății din grupa majoră 2 Specialiști cu ocupații intelectuale și științifice. Detalii despre această ocupație se regăsesc în ESCO la linkul: http://data.europa.eu/esco/occupation/cf9b6da9-3a59-4780-bec9-500b148b8878. Pentru a putea avea specialiști în domeniul podiatriei în România, care să profeseze ca podiatru, având certificarea studiilor pe domeniu și înregistrare corespunzătoare pe piața muncii, este  necesară efectuarea unor  demersuri. In discutiile noastre cu reprezentatii Asociatiei de Podiatrie am stability care sunt aceste demersuri si i-am asigurat de sustinerea noastra in conditiile in care documentatia pe care o vor realiza va fi conforma cu cerintelelegale.

După acreditarea programului propus de Asociatia de Podiatrie, cei interesați pot urma studiile în podiatrie, studii planificate a fi sub forma unui progarm de masterat. Astfel, în câțiva ani vom putea avea primii specialiști în podiatrie pe piața muncii din România.

 

Interviu cu Dl. Conf. Dr. Ioan Vereșiu

Președintele Asociației de Podiatrie

Domnule Conferențiar, de ce neuropatia diabetică autonomă este de cele mai multe ori nerecunoscută?

Există din nefericire multe evidențe care arată faptul că neuropatia autonomă, mai ales în stadiul preclinic, este una dintre cele mai frecvente complicații nediagnosticate și netratate ale diabetului în practica de zi cu zi. Una din manifestările neuropatiei autonome, neuropatia autonomă cardiacă, a fost prezentă în 30% din cazurile de diabet de tip I, urmăriți 20 de ani, conform studiului DCCT/EDIC. În studiul despre calitatea vieții pacienților cu neuropatie diabetică din România (QoL-DN România) am constatat că peste 40% dintre respondenți au avut scorurile peste normal pentru sub-domeniul neuropatiei autonome. Însă, nu se poate spune că există un consens în ceea ce privește teste specifice, accesibile și sensibile pentru practica zilnică și pentru criteriile de diagnostic și raporturile cost/risc/beneficiu. Terapia intensivă cu insulină pentru diabetul de tip I, în studiul DCCT/EDIC, și intervenția multifactorială, în studiul Steno, și-au dovedit eficiența în neuropatia autonomă preclinică, iar în studiul Dekan, o doză zilnică de 800mg/zi de acid alfa-lipoic pentru 4 luni, a îmbunătățit câțiva dintre parametri din neuropatia autonomă cardiacă.

De ce podiatrie în România?

Există cifre de prevalență a problemelor picioarelor la pacienţii cu diabet pe care mulți dintre dumneavoastră le cunosc. În fiecare zi, se fac ce l putin 12 amputații în România la pacienti cu diabet. Am făcut estimări din care au reieșit că o amputație în țara noastră costă, în medie, 5.000 deeuro. Deși pare o sumă mare, este cu mult mai mică decât în oricare altă țară din jurul nostru. Personal, am 30 de ani de când mă ocup, în bună parte, de piciorul diabetic și am chiar un doctorat în acest domeniu. Mai mult, la Cluj, in Centrul de Diabet, avem și primul cabinet care se ocupă de ceva timp de piciorul diabetic. Avem déjà in tara, la Clu si la Bucuresti, doua clinici private care se ocupa in special de ingrijirea piciorului. Cu toate acestea, încă nu putem vorbi de podiatru și de podiatrie ca profesie . Anglia a adus în atenție în perioada anilor '60-'70 această discuție legată de podiatru și de podiatrie și care a dus în final la formarea de profesioniști în acest domeniu. Belgia, Olanda, Danemarca, Malta, Franta, Germania, Spania au deja astfel de specialiti in sistemul lor de sanatate. Grecia a inceput sistemul de invatamant superior pentru podiatri in octombrie 2017. Sperăm să reușim să atingem și noi acest obiectiv care înseamnă în primul rând deschidere si apoi evident, organizare. Este un proces de ”naștere” prelungită, dar sperăm că o să avem în final un ”produs de concepție” așa cum ni-l dorim cu toții, frumos și durabil.

 

Interviu cu Dl. Prof. Dr. Frank Bowling, UK

Domnule Profesor, aveți o experiență vastă în domeniul podiatriei. Cât de importantă este prevenția în ceea ce privește sănătatea picioarelor?

Prevenția este foarte importantă atunci când vorbim despre sănătatea picioarelor, în special, și a sănătății, în general. Să faci prevenție este mult mai bine și mai ușor decât să tratezi. Subliniez faptul că prevenția reprezintă primul pas care trebuie făcut în orice formă de evaluare, la orice pacient care are o afecțiune. Prevenția joacă un rol esențial în reducerea numărului de amputații și în menținerea sănătății picioarelor.

În urma măsurilor luate, numărul amputațiilor în cazul persoanelor cu diabet zaharat a început să scadă. Cu toate acestea, încă vorbim de rate ridicate de pierdere a unei părți din picior sau a membrului inferior în întregime. Ce ar mai trebui punctat astfel încât să discutăm cu adevărat de un trend descrescător în ceea ce privește amputațiile?

Întotdeauna îmi informez rezidenții despre numărul mare de amputații și trag un semnal de alarmă cu privire la acest aspect. Este foarte ușor, oriunde în lume, să amputezi.. Ce este însă mai dificil la un pacient cu amputație, este să te gândești ce va face acea persoană după amputație. Nu este deloc ușor. De aceea, este esențial să ai o discuție în prealabil cu pacientul, să îi explici care sunt consecințele diabetului dacă nu este tratat și monitorizat corespunzător, să îl faci să înțeleagă că o infecție la nivelul piciorului îi poate cauza moartea. Sta in puterea si disponibilitatea noastra sa  reducem numărul amputațiilor prin strategii care țin de prevenție.

 

Interviu cu Dl. Prof. Dr. Neil Reeves, UK

Domnule Profesor, în cazul persoanelor cu diabet s-a constatat o modificare a mersului. Cum trebuie abordată, pe scurt, această problemă?

Literatura de specialitate, dar și realitatea întâlnită la persoanele cu diabet, arată că această categorie de pacienți este expusă unor modificări la nivelul mersului. În mod categoric, acești pacienți se deplasează mai greu, merg mai încet, prezintă dificultate în a merge pe jos. Sunt lucruri foarte bine știute nu doar de noi specialiștii, dar mai ales de persoanele cu diabet, care se confruntă cu mai multe dificultăți decât restul populației. Pot prezenta deformări la nivelul membrelor inferioare. De asemenea, în cazurile mai grave există posibilitatea ca ulcerația de la nivelul piciorului să vină în contact cu solul iar pacientul să nu simtă. Persoana cu diabet  poate avea complicații ce pot sugera unele afectări ale mușchilor, de încărcare a piciorului. Ulcerațiile piciorului diabetic sunt o problemă majoră a persoanelor cu diabet, acestea fiind strâns legate de mișcare și de biomecanica piciorului.

În cadrul Congresului de Podiatrie s-a desfășurat și un workshop axat pe biomecanica piciorului...

Workshop-ul a avut în vedere evaluarea presiunii la nivelul membrelor inferioare în timpul mișcării și a activității fizice. Acest aspect este foarte important pentru piciorul diabetic mai ales că presiunea ridicată, menținută pe o perioadă de timp, duce la ulcerații ale piciorului diabetic, iar noi depunem toate eforturile să prevenim apariția unor astfel de ulcerații. Cu alte cuvinte, workshop-ul s-a focusat pe managementul presiunii, cu aplicații particulare pe piciorul diabetic, cu recomandări în ceea ce privește managementul și evaluarea clinică.

Care sunt direcțiile pe care ar trebui să le urmăm astfel încât calitatea vieții persoanelor cu diabet, care prezintă și ulcerații, să crească?

Creșterea calității vieții acestor pacienți este obiectivul nostru principal și încercăm să-l atingem prin dezvoltarea unor tehnologii noi bazate pe temperatură, presiune, care ajută la îmbunătățirea vieții persoanelor cu diabet și la prevenirea apariției ulcerațiilor la nivelul piciorului diabetic.

Ce ne puteți spune despre ediția din 2018 a Congresului de Podiatrie?

A fost o manifestare științifică interesantă și bine organizată. Este impresionant să poți vorbi cu oameni atât de interesați, în termeni de podiatrie și sunt foarte încântat că am participat la acest congres.

 

Interviu cu Dl. Dr. David Dunning, UK

Domnule Doctor, aveți o experiență mare în domeniul podiatriei. Ce sfaturi aveți pentru noi?

În Marea Britanie ca și în multe alte țări, podiatria este considerată știința piciorului. Podiatrii au independența diagnosticului și se așteaptă să fie capabili să coordoneze toate afecțiunile piciorului. Consider, din punct de vedere al podiatrului și cu trimitere către biomecanica piciorului, că cel mai bun lucru care poate fi făcut în astfel de situații este acela de a verifica întotdeauna și de a identifica cauza pentru care pacientul are acea afectare, dacă există vreo afecțiune particulară și dacă poartă o încălțăminte comodă. Nu trebuie uitat că o încălțăminte necorespunzătoare afectează structura piciorului, a tendoanelor, mai ales dacă persoana în cauză obișnuiește să poarte tocuri înalte. Purtarea unui toc înalt nu permite pășirea corespunzătoare pe sol și determină apariția unor probleme. De aceea, dacă se poartă tocuri înalte, trebuie să se renunțe la ele înainte ca acestea să afecteze piciorul.

Care este înălțimea optimă a unui toc astfel încât să nu producă afectări ale piciorului?

S-au făcut câteva cercetări în acest sens și s-a constat că unii oameni pot tolera mai bine purtarea tocurilor în comparație cu alții. Înălțimea tocurilor ar putea fi cam de 5 cm. Însă, femeile trebuie să fie conștiente și să nu se forțeze să poarte încălțăminte înaltă. Chiar dacă vezi și vrei să cumperi o pereche frumoasă de pantofi, mai întâi trebuie să te asiguri că acei pantofi sunt corespunzători și că îi poți purta fără să îți afecteze picioarele. Însă, pentru zi se recomandă o încălțăminte comodă cu talpa joasă.

Câți pacienți aveți pe zi în clinica în care lucrați?

De obicei, mi se adresează aproximativ 16 pacienți pe zi în clinică. Însă, alături de mine mai lucrează și alți colegi și pot spune că facem în jur de 5.000 de tratamente pe an.

Ne puteți descrie experiența unui caz special pe care l-ați tratat?

Toate cazurile sunt speciale. Dar aș putea să menționez un caz special, în care pacientul a fost o victimă a unui accident rutier. Acesta a avut probleme la ambele picioare, iar timp de cinci ani a prezentat ulcerații ale membrelor inferioare, care îl împiedicau să stea în picioare, și implicit alte probleme ale organelor interne. Acum, după ce problemele piciorului au fost rezolvate, pacientul nu doar că poate sta în picioare, dar poate să meargă, ceea ce înseamnă că s-a recuperat aproape total.

 

Interviu cu Dl. Prof. Dr. Nachi Chockalingam, UK

Domnule Profesor, sunt eficiente ortozele?

Orteza este definită ca un dispozitiv aplicat extern care este folosit să modifice caracteristicile structurale și funcționale ale sistemelor neuromuscular și scheletal. Deși sunt numeroase studii observaționale despre folosirea intervențiilor ortotice, există un număr redus de studii controlate randomizate care să furnizeze o evidență pentru practica clinică. O revizuire recentă sistematică a studiilor randomizate controlate care au examinat intervențiile ortotice recomandă folosirea ortezelor gleznă-picior. Mai mult, tehnologia avansată ne ajută în evaluarea eficienței clinice și a producerii de orteze ale piciorului.

Ce părere aveți de acest congres?

Îmi place să particip la astfel de reuniuni cu oameni pasionați care vor să meargă pe o zonă clinică nouă și să ducă știința mai departe.

 

Interviu cu Dl. Prof. Dr. Mihai Berteanu

Domnule Profesor, ce presupune evaluarea și reabilitarea genunchiului și piciorului dacă ar fi să ne raportăm la un context interdisciplinar?

Piciorul face parte dintr-un tot unitar, corpul nostru, iar evaluarea întregului corp și reabilitarea complexă, sunt esențiale. Când privim un membru inferior, chiar dacă există specialitatea podiatrie dar și medici sau specialități în relație cu medicina dedicată strict piciorului, lucrurile trebuie privite și din punct de vedere al funcționării întregului corp.

Putem vorbi de anumite interconectări între diferite afecțiuni la nivelul altor părți ale corpului și afectările piciorului?

Da, putem să vorbim despre astfel de situații în care genunchiul și articulația de deasupra genunchiului sau șoldul și articulația de deasupra șoldului respectiv coloana lombara, să fie afectate. Este valabil și invers. De exemplu, dacă există o problemă la coloana lombară, dacă există o problemă la genunchi, automat și piciorul va fi afectat.

Ce se poate face în astfel de cazuri?

Când ne întâlnim cu astfel de situații, este necesar să se facă o evaluare complexă nu numai la nivelul piciorului și gleznei, ci și la articulațiile supaiacente și chiar la funcționarea întregului corp în ansamblu: imagistic, electrofiziologic, radiologic, ultrasonografic. După această evaluare complexă, se pot lua deciziile terapeutice corecte ce se adresează de cele mai multe ori nu numai piciorului, ci si pentru șold, genunchi şi coloană lombară.

Postura corpului unei persoane poate conduce în timp la afectări ale articulațiilor?

Sigur. Există multiple studii care arată că o postură defectuoasă a coloanei vertebrale poate duce la o modificare a biomecanicii, a cinematicii articulației temporo-mandibulare. Dar și invers. O modificare în cinematica articulației temporo-mandibulare poate să conducă la o modificare de postură. Lucrurile sunt extrem de interrelaționate şi este foarte important să privim partea în amănunt, dar să nu uităm că face parte dintr-un întreg.

Revenind la afectarea piciorului, cum trebuie privită o astfel de situație din punct de vedere al încălțămintei?

Încălțămintea are un rol important și este recomandat să se poarte o încălțăminte adecvată. Studiile științifice au arătat că o încălțăminte necorespunzătoare poate duce la creșterea riscului de cădere, în special la persoanele vârstnice, decondiționate, bărbați sau femei, dar mai ales femei cu osteoporoză. Pot duce, de asemenea, la fracturi de șold, dizabilitate, mortalitate crescută, ș.a.m.d. De exemplu, o talpă de pantof care este prea moale creează o senzație de instabilitate pentru cel care o poartă. Poate la început este plăcut, dar noi suntem obișnuiți să simțim ceva ferm sub tălpi, astfel că o talpă moale creează acea senzație de aparent comfort și nicidecum de stabilitate.

Pot influența afecțiunile sistemului nervos funcționarea gleznei și piciorului?

Cu siguranță: atât afecțiunile nervilor periferici precum leziuni traumatice, neuropatii, etc., cât și afecțiunile sistemului nervos central precum hemiplegia, paraplegia, scleroza multiplă, boala Parkinson, etc. influențează major biomecanica cât și funcționarea în ansamblu a piciorului și membrului inferior.

 

Lucrarea prezentată de Dl. Dr. Bogdan Florea s-a concentrat pe algoritmul clinic și electrodiagnostic când este abordat un pacient cu afecțiune neurologică de membru inferior. S-a arătat că semnele și simptomele motorii, senzoriale și autonome generează tipare clinice diferite. Radiculopatia, antrenarea nervului periferic, demielinizarea nervului, degenerarea axonică, miopatia, disfuncția simpatică sau parasimpatică sunt puncte de referință ale unei largi judecăți clinice. Argumentele pro și contra au fost dublate de examenele paraclinice pentru un diagnostic corect al afecțiunii membrului inferior.

 

Interviu cu Dl. Conf. Dr. Alfred Gatt, Malta

Domnule Conferențiar, care este rolul folosirii ortezelor?

Ideea care stă în spatele utilizării ortezelor este aceea de a încuraja piciorul să meargă pe jos, să atingă solul. O teorie spune că atunci când ai durere, o inflamație sau o altă problemă la nivelul piciorului, aceasta este o consecință a supunerii repetate a zonei afectate la o sursă de stres. Rolul utilizării ortezelor este acela de a reduce stresul cu precădere din zona respectivă. Ortezele pot fi fabricate în atâtea moduri încât stresul poate fi redus cu ușurință. Iar un exemplu poate fi reducerea presiunii de la nivelul ulcerațiilor piciorului diabetic, prin purtarea unor astfel de dispozitive. Dau acest exemplu pentru că unul dintre motivele principale pentru care ulcerațiile sunt prezente la persoanele cu diabet este acela al existenței unei presiuni mari la nivelul piciorului. În acest context, orteza va fi confecționată în așa fel încât să descărce presiunea de la nivelul acelei regiuni și să reducă durerea.

Ce se întâmplă în timpul mersului?

În timpul mersului asistăm la un proces complex. Putem compara mersul cu o orchestră, ca să înțelegem mai bine. Sunt multe instrumente diferite, conduse de un dirijor, care împreună creează o simfonie. Însă atunci când dirijorul nu face ce trebuie și toate instrumentele încep să cânte, atunci se creează doar un zgomot puternic. Cam așa se întâmplă și în timpul mersului. Sunt multe structuri, respectiv structurile osoase, mușchii, tendoanele care lucrează împreună, acordate după un tipar. Atunci când ceva nu funcționează cum trebuie, acel tipar este perturbat și apar complicațiile. Este foarte complicat să mergi când ai o problemă. Mersul, într-o astfel de situație, nu mai este o activitate atât de ușoară. Există un ciclu al mersului, în timpul acestuia piciorul venind în contact cu solul într-un procent de 60% și aflându-se în aer într-un procent de 40%.

Cât de important este podiatrul în menținerea sănătății picioarelor?

Podiatrul este acel profesionist din domeniul sănătății care diagnostichează, examinează și tratează problemele picioarelor. Uneori problemele picioarelor pot fi o consecință a unei probleme dintr-o altă zonă a corpului. Poți avea, de exemplu, picioare plate. Putem corecta poziția piciorului utilizând orteze, apoi putem corecta deformările la nivelul membrului inferior și reducem astfel și durerea de spate. Podiatrul este parte a echipei multidisciplinare în domenii precum diabetul, reumatologia și sportul.

Cum vi s-a părut ediția din 2018 a Congresului de Podiatrie?

A fost un congres foarte bine organizat, cu speakeri de înaltă ținută și mă bucur că am putut lua parte la această manifestare științifică.

 

Interviu cu Dna. Conf. Dr. Cynthia Formosa, Malta

Doamna Conferenţiar, ce ne puteți spune despre podiatrie în general?

Podiatria este profesia responsabilă cu îngrijirea piciorului și este esențială pentru populație. Să nu uităm că ne folosim picioarele în fiecare zi și dacă nu avem grijă de ele evident că mai târziu vom avea o problemă. Subliniez că până și copii au probleme și dacă nu avem grijă de ei, în timp aceste probleme se vor dezvolta în probleme cronice odată cu vârsta. Pe de altă parte, dacă apar complicații mai târziu în timpul vieții acestea pot duce din păcate la amputații și știm că de la amputații sunt șanse ca persoana să moară într-un an sau un an și jumătate. Responsabilitatea noastră ca podiatri este să educăm persoana să poarte încălțăminte potrivită, care poate să nu provoace o presiune asupra piciorului, să nu meargă desculți, să-și controleze zilnic picioarele când se spală, și astfel să devină responsabili și să aibă singuri grijă de picioarele lor, iar dacă observă vreun simptom să meargă de urgență la podiatru. Este important să acordăm atenție picioarelor cât mai devreme și nu când este prea târziu.

Care este rolul podiatrului într-o echipă multidisciplinară?

După părerea mea, într-un spital de picior diabetic sau într-un centru de picior diabetic cred că podiatrul, în calitate de membru al echipei multidisciplinare, ar trebui să conducă echipa. Însă, într-un spital general, podiatrul are trebui să fie parte din echipă unde avem și o asistentă de picior diabetic sau un diabetolog care va prelua evident pacienții, urmând să ceară ajutor sau sfaturi în legătură cu problemele de picior de la un podiatru, pentru că diabetul nu afectează doar picioarele, ci tot corpul iar podiatrul este responsabil doar pentru picior. 

Care este impresia dumneavoastră legată de congres?

Este un congres cu speakeri internaţionali care vin să împărtăşescă informații cu privire la problemele piciorului. Sperăm să avem și în România clinici bune și spitale pentru piciorul diabetic conduse chiar de podiatri. Știm că noi podiatri suntem în față când vine vorba de îngrijirea piciorului. Am văzut o îmbunătățire față de anul trecut pentru că în cadrul ceremoniei de deschidere a congresului ați avut și un invitat din partea autorităților, care a promis că este gata să vină la anul și să ne spună că această profesie există și în România. Deci să sperăm că acest lucru chiar se întâmplă și când ne vom întoarce la anul vom avea vești bune în legătură cu podiatria în România.

 

Dna. Conf. Dr. Cornelia Bala a subliniat în lucrarea prezentată că neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicație specifică diabetului, iar piciorul diabetic este asociat cu un risc mare de amputație și scăderea calității vieții. Educația poate fi unul dintre cele mai eficiente intervenții pentru prevenirea piciorului diabetic. Eforturile continue trebuie realizate atât de clinicieni, cât și de cercetători pentru a practica și demonstra că acest tip de educație este într-adevăr o intervenție non-farmacologică importantă în prevenirea complicațiilor piciorului diabetic.

 

Interviu cu Dl. Prof. Dr. Mihai Ionac

Domnule Profesor, cum priviți echipa multidisciplinară?

Medicul trebuie să lucreze în echipă iar în prezent, putem observa grupuri din diferite specialități care se ocupă de același aspect al unui pacient, dar îl privesc pornind de la o bază de cunoștințe complet diferită. De exemplu, dacă ne gândim la un diabetolog, radiolog, ortoped sau chiar la un infecționist, ei au, începând de la modul de pregătire, de la tipul de pacienți care li se adresează, de la tipul de tratament pe care îl aplică și de la experiența pe care o au în urma acestor abordări complet diferite, experiențe diferite şi cu toate acestea, se ocupă de același aspect al pacientului. În cadrul congresului, am discutat despre infecții și constați că tu, ca medic chirurg, folosești antibiotice, dar de fapt poate că eviți sau nu cunoști lucruri elementare despre bolile infecțioase. Chirurgia este o meserie enorm de epuizantă ca timp și energie. La fel, un infecționist dacă nu are șansa să stea de vorbă cu un chirurg nu va avea cum să transmită cunoștințele pe care le are. Plecând de la acest aspect și de la acest raționament, sunt convins că noi suntem sau putem fi capabili să ne îngrijim mult mai bine de pacienți dacă ne vom lua câteva minute să stăm de vorbă cu ceilalți colegi și să vedem ce spun studiile din specialitatea lor sau cum ar trebui să abordăm o anumită parte din tratamentul pacientului. Dacă tu ca medic vrei să îți faci partea ta din acest puzzle, dar în același timp vrei să tratezi pacientul până la capăt, atunci nu poți realiza acest lucru decât în echipa multidisciplinară.

Cât de importantă este revascularizarea în cazul persoanelor cu risc de amputaţie?

Bolile cardiovasculare reprezintă ucigașul numărul unu în lume, iar statisticile ne arată că decesele cauzate de aceste boli totalizează cel mai mare procent. În prezent, există teste clinice extrem de simple pe care le putem utiliza pentru a ne convinge dacă un membru al unui pacient, mâna sau piciorul, prezintă sau nu o vascularizație. Știm că fără sânge țesutul moare, însă, prezența vascularizației este de bază și acest lucru ar trebui să fie în prima linie de investigație a oricărui pacient care vine cu o plagă sau cu durere a unui membru.

Cum priviți organizarea unor evenimente științifice precum Congresul de Podiatrie?

Evenimentele de acest tip ne ajută să plecăm cu idei şi abordări noi din partea colegilor din alte specialități. Plec de la acest eveniment cu motivația și decizia de a-mi solicita colegii din alte specialități atunci când tratamentul pacientului meu nu este foarte simplu. Avem și pacienți la care pur și simplu trebuie să reconectăm două vase și care nu au neapărat alte comorbidități. Însă, la un pacient care prezintă o plagă infectată, care are diabet și o boală neurologică este obligatorie colaborarea, iar Congresul de Podiatrie chiar ne arată rezultatele nu numai ale specialităților individuale, dar și rezultatele unor proiecte de colaborare.

Fiziokinetoterapeut Iulia Dragoi Iovanca a vorbit despre faptul că se fac eforturi în toată lumea în lupta cu ulcerul piciorului diabetic pentru a reduce amputațiile la persoanele cu diabet. Presiunea, ca unul dintre principalii factori de risc pentru a dezvolta un ulcer, a fost studiată pentru mulți ani, dar există o imagine incompletă asupra felului în care abordarea multidisciplinară poate preveni presiunea legată de apariția ulcerului în piciorul diabetic. Studiile din România au arătat deja nevoia de a furniza evidențe practice în rândul practicienilor din lumea medicală pentru a reduce numărul amputațiilor din țară. Evaluarea presiunii plantare în timpul mersului înainte și după intervenția bazată pe terapie fizică ar completa datele științifice existente despre neuropatia diabetică cu sau fără durere și cu sau fără istoric de ulcer al piciorului diabetic.

 

Interviu cu Dna. Conf. Dr. Sharon Rees, UK

Doamna Conferențiar, ce ne puteți spune despre managementul medical al infecțiilor piciorului diabetic?

Infecția este complicația cu riscul cel mai crescut care duce la internarea persoanelor cu diabet zaharat. Dar există pași medicali şi chirurgicali pentru a preveni pierderea piciorului acelei persoane. Înainte, se credea că dacă cineva face o infecție a piciorului, trebuie să i-l tai, dar acum lucrurile au evoluat și, astfel, putem să îmbunătățim rezultatele atât chirurgical, cât şi medical.

Care este impresia dumneavoastră despre acest congres?

Acest congres a demonstrat cât de complex este piciorul și structurile asociate acestuia și cum putem obține cel mai bun tratament pentru pacienții cu picior diabetic. Este atât de frumos să vezi atâția experți care își împărtășesc informațiile cu privire la problemele piciorului.

Șef Lucrări Dr. Eduard Catrina a subliniat în lucrarea prezentată că infecția piciorului în ulcerele piciorului diabetic reprezintă cea mai importantă complicație; până la 58% dintre pacienții cu diabet cu un ulcer nou de picior au o rană infectată la prezentare. Riscul de spitalizare și amputația membrului inferior este de 50-150 ori mai mare decât la persoanele diabetice fără infecție a piciorului. Datorită asocierii răspunsului inflamator anormal și ischemiei țesutului, neuropatia crește susceptibilitatea pentru infecție. Vasculopatia participă la infecție prin microangiopatia care îngroașă baza membranelor şi care este însoțită de scăderea leucocitelor activate, și de asemenea prin macroangiopatie care este cel mai important factor ce induce ischemia periferică. În final, această ischemie organică și funcțională promovează infecția și prin slaba penetrare a țesutului de către antibiotice și scăderea livrării de oxigen și nutrienți, înrăutățește evoluția infecției.

 

Interviu cu Dl. Dr. Mihai Crețeanu Jr.

Domnule Doctor, care este rolul radiologului intervenționist în echipa multidisciplinară care se ocupă de îngrijirea piciorului diabetic?

Evaluarea în cadrul unui serviciu de radiologie intervențională ar putea conduce la evitarea multor amputații la pacienții cu picior diabetic. Radiologul este o verigă extrem de importantă a echipei multidisciplinare în îngrijirea piciorului diabetic. Pe lângă faptul că diagnostichează, vede și partea vasculară a problemelor care afectează piciorul, iar acest lucru o poate face nu doar printr-un diagnostic de precizie a axului vascular, acolo unde există stenoze sau ocluzii, ci poate să repermeabilizeze și să trateze. În cazul în care nu se poate realiza acest aspect, atunci soluția pentru pacient o reprezintă intervenția deschisă, bypass-ul chirurgical.

Sunteți medic de radiologie intervenţională în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Cum stau lucrurile în Centrul de la Suceava în ceea ce privește acest domeniu al radiologiei intervenționale?

De șase ani, la Centrul Județean Antidiabetic Suceava medicii diabetologi au acces la cele mai moderne tehnici de diagnostic și tratament în îngrijirea persoanelor cu diabet. Subliniez acest aspect pentru că, persoanele pe care le tratăm sunt pacienții extrem de dificili, cu ischemie critică, care sunt propuși de obicei pentru o amputație majoră. În Centrul de la Suceava li se oferă o șansă de a menține membrul inferior sau de a avea o amputație limitată la un deget, două degete sau cel mult la nivelul antepiciorului. În momentul de față, la Suceva, s-a închegat o adevărată echipă multidisciplinară, care are pe lângă diabetologi, chirurgi vasculari, ortopezi, neurologi, radiolog intervenționist şi asistenți educatori. Majoritatea au participat la cursurile și congresele de podiatrie acumulând noi tehnici și cunoștințe în dezvoltarea viitoarei specialități de PODIATRU, atât de necesară, în asigurarea îngrijirii corecte a piciorului.

Ne spuneați că există o colaborare strânsă între Centrul de la Suceava și Asociația de Podiatrie? În ce constă mai exact această colaborare?

Asociația de Podiatrie sprijină de mai bine de doi ani Centrul de la Suceava în organizarea de workshop-uri și manifestări care contribuie la popularizarea practicii podiatriei. Suntem susținuți cu materiale pe care le oferim pacienților, astfel încât aceștia să fie informați corect în privinţa îngrijirii piciorului. Pentru reducerea numărului de amputații este descrisă consultația specifică și evaluarea imagistică a axelor vasculare. Pentru zona Moldovei există acest centru de referință unde se pot trata pacienții cu picior diabetic, cu afectare vasculară, prin implicarea întregii echipe.

De ce este important să existe un podiatru în echipa multidisciplinară?

Podiatrul are rolul de a coagula în jurul problemei piciorului pe ceilalți colegi specialiști și vine ca o ușurare a triajului pacienților cu probleme legate de picior. În același timp, se creează o relație mult mai bună între un medic dedicat piciorului și pacient. Dacă ar fi să facem o comparație cu relația dintre medic și pacientul care vine doar pentru consult la diabetolog, pentru o durere la neurolog sau pentru o fractură la ortoped, podiatrul este elementul cheie în procesul de redare a încrederii pacientului, că „picioarele sunt cea mai importantă legătură a omului cu pământul”.

În lucrarea prezentată de Dna. Dr. Iozefina Botezatu s-a arătat că anatomia anormală a piciorului poate prezice riscul dezvoltării ulcerației piciorului diabetic sau a altor complicații. În stadiul cronic, neuropatia diabetică este asociată nu numai cu diformități ale piciorului și gleznei, dar frecvent și cu instabilitate severă a articulației. A fost menționat faptul că tratamentul chirurgical al ulcerului neuropatic plantar trebuie să corecteze presiunile plantare patologice și să evite infecția și amputațiile. S-a evidențiat că tehnicile avansate și implanturile pot oferi o alternativă chirurgicală de încredere la pacienții selectați cu o afectare severă a gleznei și cu picior scobit, rezultate în urma diabetului.

 

Interviu cu Dl. Dr. Daniel Cosma

Domnule Doctor, în cadrul congresului ați prezentat un caz clinic. Despre ce a fost vorba?

Prin intermediul acestei prezentări am dorit să subliniez complexitatea patologiei de la nivelul membrelor inferioare în cazul persoanelor cu diabet zaharat și importanța colaborării interdisciplinare pentru stabilirea unui diagnostic corect și conduitei ulterioare.

Care sunt particularitățile?

Particularitatea principală a acestui caz a constat în dificultatea identificării declanşatorului vasculitei leucocitoclazice deoarece, atât infecția cronică cu virus C, infecția cu Stafilococ aureu MRSA și terapia instituită (ex: antibioterapia) puteau fi incriminate.

De ce vârsta este un factor important?

Vârsta pacientului care dezvoltă o erupție purpurică ne poate orienta spre stabilirea unui diagnostic corect și implicit instituirea unei terapii adecvate. De exemplu, erupția purpurică din cadrul vasculitei cu IgA reprezintă apanajul vârstei tinere (3-15 ani) și afectare predominantă a sexului masculin. 

Ce ne poți spune despre tratament? Când a început tratamentul cu acid alfa lipoic?

Pe parcursul spitalizării în clinica noastră, s-a continuat medicația de fond a pacientei, la care s-a adăugat antibioterapia (inițial empirică, ulterior adaptată antibiogramei) și terapia orientată patogenetic cu acid α-lipoic administrat pe cale intravenoasă. Afirmativ, pacienta a mai urmat intermitent terapie cu acid α-lipoic pe cale orală, fără a raporta nicio reacție adversă. În ceea ce privește terapia, numitorul comun specific ambelor episoade de erupție purpurică pare a fi mai degrabă antibioterapia cu amoxicilină + acid clavulanic și gentamicină.

 

INTERVIURI EXPOZANȚI

Interviu cu Fiziokinetoterapeut Iulia Drăgoi Iovanca

Fast Fizio Clinic

Care este noutatea în ceea ce privește dispozitivele adresate persoanelor cu diabet zaharat, cu risc de ulcerație?

Nu trebuie uitat că persoana cu diabet zaharat poate fi un pacient critic, aflat la risc de a dezvolta o ulcerație. Pentru această categorie de pacienți aducem ca inovație un dispozitiv ortotic, o orteză funcțională de picior, termoformabilă, personalizabilă, customizabilă prin termoformare și accesorizare cu pene.

Care sunt indicațiile pentru acest dispozitiv?

Înainte de a recomanda un astfel de dispozitiv pacienților este necesară o evaluare inițială biomecanică și în contextul clinic al pacientului. Dacă după evaluare i se constată prezența neuropatiei, atunci urmează o testare pe placa de presiuni statice și o testare dinamică. Testele clinice de biomecanică vor stabili obiectivele terapeutice ale fiecărui pacient în parte, urmând ca dispozitivul ortotic să fie introdus într-o încălțăminte care să permită suficient spațiu pentru această orteză de picior. Încălțămintea trebuie evaluată de un specialist. Mai mult, sunt necesare măsurători speciale tocmai pentru a ne asigura că spațiul din încălțăminte nu va oprima buna funcționare a piciorului.

 

Interviu cu Mădălina Calotă

Medical Manager, Zdrovit România

Cum ajută produsele Zdrovit persoanele cu picior diabetic?

Compania Zdrovit România este reprezentant pentru un produs nou intrat pe piață (Filertiss®), pansament de ultimă generație, 100% biodegradabil enzimatic în mediul rănii, cu structură poroasă 3D unică, având indicații în picior diabetic ulcerat. Pansamentul activ pentru accelerarea vindecării plăgilor favorizează crearea micro-mediului optim cerut de procesul de vindecare în raza de acțiune a rănii și garantează un confort excepțional în utilizare.

Ce părere aveți despre congres?

Evenimentul a avut o abordare multidisciplinară, a adus împreună medici, asistenți medicali, companii de profil, sprijinind dezvoltarea unei echipe complete pentru îngrijirea persoanelor cu picior diabetic.

 

Interviu cu Gemma Bailey, UK

Business Development Director, Bailey Instruments

Ce ne puteți spune despre produsele Bailey Instruments?

Bailey Instruments are o gamă largă de produse pentru diabet, precum Monofilamentul Bailey și dispozitivul Tip Therm, ce contribuie la diagnosticul neuropatiei. Cu o dedicare continuă pentru inovația și dezvoltarea produselor, compania s-a concentrat pe furnizarea de servicii și produse de calitate. Compania a produs și a distribuit una dintre cele mai mari game de instrumente pentru podiatrie din întreaga lume începând cu 1984. În prezent, firma exportă în peste 30 de țări și promovează folosirea instrumentelor de unică folosință în domeniul podiatriei. Produsele din gama Susol opresc riscul infecțiilor încrucișate și promovează conveniența pentru practicieni și clinicieni la locul de muncă, oferind în același timp și inovație.

 

Interviu cu Nev Parker, UK

Technical Sales Consultant, Healthy Step

Ce ne puteți spune despre produsele companiei dumneavoastră?

Abordarea inovatoare Healthy Step este de a crea, dezvolta și produce centre pentru picioare ortotice în baza nevoilor practicienilor de a recomanda pacienților dispozitive adaptate, funcționale și de calitate înaltă. Produsele noastre de încredere oferă clinicienilor abilitatea de a trata marea majoritate a condițiilor ce implică durere mecanică a piciorului X-line, Pedipod, Condition Specific, HeelfixKit, 9to5, Alleviate. Produsele noastre sunt folosite atât de fiziokinetoterapeuți, pentru tratarea problemelor musculoscheletale, dar și de diabetologi și podiatri în îngrijirea piciorul diabetic.

Ce părere aveți despre acest congres?

Este o oportunitate excelentă pentru a forma o rețea foarte bună de îngrijire a piciorului în România. Când ajut pacientul am nevoie de sfaturile unui specialist, unui nutriționist dar și ale unui psiholog pentru că nu poți să lucrezi izolat, ci în echipă.

Podopro/DLT

“Podopro/DLT este unul dintre cei mai importanți specialiști din Marea Britanie în producția și distribuția de consumabile și echipamente pe piața de podiatrie. Ne mândrim cu faptul că avem peste 80 de ani de experiență și cunoștințe în această piață. Gama noastră de produse cuprinde articole pentru îngrijirea piciorului, precum suporturi ortopedice, bandaje tubulare, cremă de îngrijirea piciorului Ureka, spray-uri dezinfectante, lacuri de îngrijire a unghiei Dr’s Remedy, instrumente ortotice și de podiatrie, de calitate înaltă. Aceste produse sunt vândute și distribuite în peste 20 de țări din întreaga lume, inclusiv în Statele Unite, Europa și Australia. Avem o echipă de experți cu peste 30 de ani de experiență în podiatrie și oferim servicii de primă clasă. Produsele le găsiți pe site-ul nostru www.dltpodiatry.co.uk”, Jonathan Armitage, Managing Director DLT.