Campania “3 zile de Sănătate” 



Campania “3 zile de Sănătate” a ajuns în acest an la cea de-a treia ediţie şi le-a oferit clujenilor posibilitatea de a beneficia de sfaturi medicale şi consultaţii gratuite. Cu acest prilej, medicii implicaţi în campanie au renunţat pentru trei zile la cadrul standard, spitalicesc, de consultaţii şi au mers chiar în mijlocul populaţiei, acţiunea desfăşurându-se în Parcul Central din Cluj-Napoca. Clujenii au beneficiat de un examen obiectiv al picioarelor la standul Asociaţiei de Podiatrie şi au primit recomandări despre orteze, produse pentru îngrijirea picioarelor dar şi materiale de interes general despre picioare şi sănătatea acestora.

 

Interviu cu Dr. Dan Cristian Paul

Preşedintele Organizaţiei Tinerilor Medici

Ce îmi puteţi spune despre cea de-a treia ediţie a campaniei “3 zile de Sănătate”?

Anul acesta ne-am străduit să ducem evenimentul la nivelul următor. Am organizat prima ediție outdoor, și primul târg de servicii medicale dedicat pacienților. Peste 150 de voluntari, tineri din sistemul sanitar românesc, au stat la dispoziția pacienților pentru a le oferi sfaturi medicale și consultații pluridisciplinare. Cei care au trecut pragul evenimentului ”3 zile de Sănătate” au putut beneficia de investigații gratuite (ecografie, EKG, dermatoscopie, determinarea tensiunii arteriale etc.). Cu toate că așteptările noastre în ce privește participarea la eveniment nu au fost atinse datorită condițiilor meteo, ne putem lăuda cu o participare mult mai activă a populației, în comparație cu anii trecuți.

Care este obiectivul principal al acestui proiect?

Proiectul “3 zile de Sănătate” are scopul de a aduce împreună pentru câteva zile un număr cât mai mare de angajați din sistemul sanitar pentru realizarea celui mai mare și complex team building de consult integrat pluridisciplinar. Pentru pacienți, “3 zile de Sănătate” trebuie să reprezinte o sursă de informare corectă cu privire la menținerea sau acolo unde este cazul la redobândirea stării de sănătate.

Care a fost feedback-ul din acest an?

Reacțiile și încurajările voluntarilor și a participanților ne motivează să continuăm proiectul “3 zile de Sănătate” și în viitor. Dacă la prima ediție au participat 30 de voluntari, la a doua aproape 100, anul acesta peste 150 de cadre medicale au ieşit în Parcul Central pentru 3 zile.

Cum sprijină Asociaţia de Podiatrie astfel de proiecte?

Asociația de Podiatrie este unul dintre primii parteneri ai acestui eveniment şi printre puținele entități care înțeleg și susțin o abordare pluridisciplinară a procesului de Diagnostic-Tratament-Recuperare.

La ce alte proiecte aţi mai participat şi ce proiecte mai aveţi în desfăşurare pentru acest an?

Anul acesta OTM a organizat APTsport, care a fost un real success încă de la prima ediție. APTsport prezintă o abordare pluridisciplinară a traumatologiei sportive. Pentru că am trecut de jumătatea anului şi proiectele noastre sunt finalizate în mare parte, un ultim proiect ambițios pentru acest an rămâne a 3-a ediție a Congresului OTM – singurul congres pluridisciplinar. La finalul lunii octombrie profesioniştii din sistemul sanitar vor beneficia de singurul eveniment care oferă o perspectivă diferită şi adaptată la nevoile actuale ale pacienţilor.

 

Interviu cu Dr. Irina Mincu

Aţi participat ca voluntar la campania “3 zile de Sănătate”. În ce a constat participarea Dumneavoastră?

În cadrul campaniei “3 zile de Sănătate” am avut ocazia să stau de vorbă cu parinţi şi copii sub 7 ani care prezentau modificări de statică plantară și care erau interesați de ceea ce le puteam oferi, astfel încât să venim în ajutorul celor mici. Așa am cunoscut o fetiță de 7 ani care purta deja un talonet pus de o doamnă doctor doar printr-o analiză a mersului, lucru care nu prea se mai face. În prezent, există o placă specială conectată la un laptop, placa barometrică, la Clinica de Podiatrie prin intermediul căreia se analizează statica prin presiunea exercitată de piciorul pacientului pe placa respectivă. Astfel, putem identifica cu exactitate zona în care nu există presiune, unde trebuie corectat și cu cât. Este extrem de important să cunoaștem cu precizie aceste aspecte pentru a îndruma corect pacientul. În cazul adulților, kinetoterapeutul și ortopedul sunt de un real folos. Iar noi avem astfel de specialiști în Clinica de Podiatrie. Pentru copii însă este necesar, într-adevăr, un ortoped pediatru deoarece copilul este supus și unui proces de creștere și de dezvoltare. În acest context, controalele periodice trebuie efectuate cu atât mai mult. Fetița despre care vă spuneam purta talonetul respectiv de aproximativ patru ani. Fiind în creștere, cu siguranță au apărut modificări. Când vorbim de statică, nu se modifică doar articulația de la nivelul piciorului, ci toate articulațiile sunt modificate de-a lungul întregului corp.

Care a fost scopul acestei campanii?

Prin acțiunea noastră am încercat să aducem la cunoștință că afecțiunile la nivelul piciorului pot fi prevenite și am tras un sistem de alarmă asupra problematicii acestor afecțiuni. La noi în țară există două cabinete de podiatrie în București și în Cluj unde cei interesați se pot adresa pentru consulturi și evaluări la nivelul piciorului. Mai mult, prin această acțiune, am dorit ca tot mai mulți oameni să afle că un consult specializat, într-o clinică specializată, poate să aducă mai multe informații legate de picior și astfel se pot lua deciziile cele mai bune și mai corecte privind sănătatea picioarelor.

 

Interviu cu Fizioterapeut Bianca Alexandra Moţ

În ce a constat participarea la cele “3 zile de Sănătate”? 

Evenimentul “3 zile de Sănătate” aflat la cea de-a 3-a ediție, organizat de OTM - Organizația Tinerilor Medici, este unul pluridisciplinar, unde noi, cadrele medicale, oferim sfaturi medicale. Pe parcursul celor 3 zile am ieșit din cabinete în Parcul Central, medici, farmaciști, fizioterapeuți, nutriționiști, asistenți medicali și alte specialități conexe pentru a fi mai aproape de pacienţii noștri. Am fost plăcut impresionată să văd că oameni de toate vârstele, începând de la cei mici, părinți, bunici, au venit să ne ceară sfaturi în legătură cu o problemă pe care o au sau chiar din curiozitate. Aici au avut un cadru mai prietenos, unde i-am ascultat şi i-am sfătuit spre rezolvarea problemei. Problemele pe care le-am întâlnit cel mai des au fost durerile de spate, datorate posturilor vicioase și durerile de la nivelul membrelor inferioare, acestea având cauze multiple, fie pe fond muscular, fie datorită modificărilor de biomecanică. Cu toate acestea a fost un cadru prielnic și pentru noi, cadrele medicale, deoarece am avut ocazia să colaborăm mai ușor și complex în scopul pacientului.